Bylo nebylo… za sedmero převysokými horami, hlubokými vodami, devatero říčkami sídlí království, kde vládne silný, moudrý, zkušený a tiše našlapující jaguár a to království nepřeberného množství života, variability barev a neslýchaných zvuků, nejtajemnějších vůní se jmenuje džungle. Místní lidé objevily nektar Bohů, který se dá vyvážit zlatem – kakaové boby.

 

Kakao pojmenované Theobroma cacao – Divine smell – Božská vůně nebo také „Potrava Bohů“, bylo používáno pradávnými kulturami Aztéků a Máyů, žijících v Jižním Mexiku a centrální Americe jako léčivá rostlina k ceremoniálním účelům.

 

Duch dévy Cacaa byl podle dochovaných artefaktů jedním z nejmocnějších božstev v celé Májské kosmologii. Kousek po kousku odkrýváme Tajemství a dokonalost jejich společnosti a znalostí, tak jak se píď po pídi daří odkrývat dávno pohřbená a zapomenutá města těchto civilizací. Na jejich nejvyšších pyramidách už dávno rostou staleté stromy a v jejich vrcholcích se chechtají opice. Archeologové a antropologové přesto nepřestávají žasnout nad znalostmi a  dovednostmi Mayů (ať už jde o zavlažovací systémy nebo astrologii).

 

„Xocoatl“ (vyslovuje se „shoco-latle“) slovo aztéckých domorodců v době konkvistadorské označující čokoládový nápoj a znamenající v doslovném překladu „heart blood“ – srdeční krev -. Fluidum, které protéká srdcem znamenalo v tehdejším chápání světa Lásku!

 

 

Příběh kakaovníku a historie čokolády

Kakaovník pravý – Theobroma Cacao 

Sterculiaceae – Lejnicovité

 

Kakaovník má svůj původ v povodí Orinoka ( v Amazonii), ale již před tisíciletímy se rozšířilo do Střední Ameriky, kde nabylo většího významu než ve své domovině. Konzumace kakaových bobů se stala výsadou Aztécké aristokracie. Aztékové i Mayové věřili, že kakao je potravou boha Quetzalcoatla – což se promítá do jeho latinského názvu. Vládce Moctezuma střežil prý kakaové boby jako poklad a donedávna je používali jako platidlo v mnoha částech Střední Ameriky.

 

Do světa se kakao začalo šířit přes objevitelské/dobyvatelské expedice evropanů. V dějinách se domnívají, že kakaové boby přivezl na španělský královský dvůr   Cortez při jeho návratu z Nového Světa v roce 1519. Španělská šlechta rychle převzala zvyk popíjení kakaového nápoje. Nicméně jejich rozmazleným jazýčkům tento nápoj nepostačil v původní podobě (kakaová moučka, voda, kukuřičná moučka k zahuštění, koření jako vanilka, chilli…) a bryskně se jali hořkou chuť kakaa upravit přidáním cukru. Prý 100 let držela španělská královská rodina kakao v tajemství. V r. 1660 prý španělská princezna Maria Teresa dala čokoládu svému snoubenci Ludvíku XIV. jako dar a právě tehdy bylo tajemství vyzrazeno a čokoláda vyrazila dobývat zbytek Evropy!

 

Naneštěstí začali evropané pěstovat kakao i  mimo jeho domovinu (Filipíny, Malajsie, Afrika). R. 1719 vznikla první továrna na výrobu čokolády v Americe. 

 

Na plantážích se ustálily 3 hlavní skupiny kakaovníku : Criollo, Forastero a Trinitario. Řekněme, že nejblíže má k původnímu nehybridizovanému kakaovníku Criollo, který je choulostivější má menší výnos, jelikož jeho boby jsou drobnější, ale nejkvalitnější po všech stránkách. 

 

Bohužel se právě kakao (respektive způsob jeho kultivace) stává komoditou, která má velký podíl na intenzivním ekonomickém, fyzickém a emocionálním zneužívání Země a lidí, kteří na kakaových plantážích pracují ( dětská práce a skandálně nízké nebo žádné mzdy). Příčinou jsou mezinárodní korporace zaměřené na maximalizaci zisku a realita obchodu s kakaem se stává opravdu tématem hodným naší pozornosti.  

 

 Autorské právo a copyright fotografií © Dalileo

 

Jak se získává kakaová hmota?

 

Znáš svůj zdroj kakaa?! Pro mne je tato znalost esenciální a právě toto se stalo neodmyslitelnou součástí mé mise znovu objevování čokolády alias  Pravého Kakaa.

 

Základními kameny jsou: 

  • přirozené pěstování a žádné chemické přísady, farmář pěstuje dle zásad tradičního agrolesnictví (ochrana vody a diverzita plodin). Kakaovník je stínomilný strom a vyžaduje vláhu.

Plodem kakaovníku jsou elipsoidní bobule žluté, nafialovělé až hnědočervené barvy. Semena jsou v nich obykle v 5-ti svislých sloupcích obalena bělavým míškem (velmi chutná dužnina). Každý plod schovává 20-60 hnědofialových hořkých semen. 

 Autorské právo a copyright fotografií © Dalileo

 

Semena se vyjmou ze zralého plodu a odstraní se i část dužnatá. Proces fermentace kakaových bobů je zásadním krokem v alchymistické přeměně surového kakaového bobu. Fermentace je téměř zapomenuté umění ve většině kakaového světa! Ve světě ceremoniálního kakaa jsem zjistila, že každý farmář používá lehce odlišný a originální způsob fermentace. (Viděla jsem boby nasypané v zemi vyhloubených jamkách a překryté banánovým listem např.) Proces fermentace je hodný mistrovského oka, velkých zkušenností, času, trpělivosti a přízně počasí. 

 

Poté přichází na řadu sušení na slunci – částečně na přímém v dřevěných boxech pak ve stínu nebo v solarní sušičce. Tento proces snižuje obsah vlhkosti na požadovanou úroveň. 

 

Teď už je kakaový bob připraven k dalšímu zpracování. Ještě se lehce opraží na pánvi, aby bylo možné jej oloupat z jeho jemné slupičky (ze které lze připravit kakaem aromatizovaný čaj). Tradičně se kakao drtí a roztírá až na mastnou moučku ručně v kamenné nádobě s pomocí ohlazeného kamene. Novější metodou, kterou lze spatřit v čokoládovnách, které opět začínají ctít tradici kakaového bobu, jsou kamenné mlýny. (I na elektrickém kamenném mlýnu se kakao roztírá 24 hodin nebo i více).

 

A toto je kakaová hmota, nesmírně voňavá, bohatá, lahodná a krásně mastná. Záleží teď na tom, kdo kakao zpracovává, zda odstředí nějaký podíl kakaového másla a tuků nebo ne. U běžně dostupných čokolád kakao přijde o většinu kakaového másla a díky prudkému pražení (čokoládovnám jde o chuť, ne o živiny) také o většinu svého bohatého obsahu a živin.

 

Z kakaového másla se od dávných časů připravovali třeba čípky. Dnes se víc a víc využívá v kosmetice i v potravinovém průmyslu. 

    

Autorské právo a copyright fotografií © Dalileo

 

 

Co přesně pravé kakao obsahuje?

 

Kakao se právem nazývá „Jídlo bohů“, řecké slovo „theo“ znamená Bůh a „broma“ potravu.

 

Entheogen je možno přeložit jako „to, co ukazuje boha uvnitř“ či „probuzení vnitřního boha“. Jde o psychoaktivní obvykle přírodní látku.(zdroj wikipedie)

 

V současnosti existuje mnoho zdravotních studií dokazujících mimořádně pozitivní vliv kakaa na tělesnou i psychickou stránku člověka. Ne každý Vám ale řekne, že absolutní většina tmavých víceprocentních čokolád neobsahuje ani zlomek aktivních a žádných dalších látek, které by jste v nich rádi nalezli. Amritam momentalně pracuje zejména s kakaem z Guatemaly, jehož pěstování i následné zpracování je zcela v souladu s naší vizí a výše zmíněnými hodnotami.

 

Aztékové a Mayové věřili, že Duch Kakaa je nápomocen v udržování harmonie na Zemi a vím o Mayeském příloví, které praví, že Kakao vyjde z pralesa, aby opět otevřelo lidská srdce. Pomůže nám uvědomit si nové a přitom původní hodnoty…. Čas je Teď… nejhlubší temnota před Úsvitem.

 

 

 

Kakao – Duch – Dévy Kakaa

 

bylo podle dochovaných artefaktů jedním z nejmocnějších božstev v celé Májské kosmologii. Tradice používání kakaa pro ceremoniální účely se rozšířila přes Guatemalu, střední Ameriku až do části Ameriky Jižní. Dlouhé roky bylo Kakao ignorováno jako rostlina s léčivými vlastnostmi či rostlina síly, protože nedisponuje psychedelickými účinky.

 

 

One cup of love at a time…=o)

 

❤️ Srdce otevírající vlastnosti – Teobromin (hlavní aktivní substance kakaa) má vasodilatační schopnosti a tedy rozšíří například krevní kapiláry, čímž zvýší celkový krevní oběh a tedy také cirkulaci kyslíku a dalších živin do všech orgánů. V lidové medicíně právě tuto vlastnost využivali k odlehčení astmatu a kašle. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto vám obvykle nedává pocit, že jste na hraně nebo nervózní.

 

❤️ Tryptofan aminokyselina, která se promění v neurotransmiter serotonin a poté se přemění na hormon melatonin. Serotonin je známý jako „šťastná chemikálie“ a kakao zvyšuje jeho přirozenou produkci, čímž zlepšuje naši náladu a schopnost vypořádat se hladce se stresovou situací.

❤️ MagneziumKakao je jednou  z nejbohatších rostlin na obsah hořčíku, kterého se nášim tělům často v přírodní formě nedostává. Může být znám také jako „spánkový minerál“- relaxuje nejen svalovinu, ale pomáhá deaktivovat adrenalin a zklidňovat nervový systém.

❤️ Polyfenoly – Klinické studie prokázaly, že kakaové polyfenoly z běžné komerční čokolády snižují stres u zdravých i vysoce stresovaných jedinců. Účastníci studie tvrdí, že kakao navozuje pocity míru, klidu a harmonie. A tedy u rituálního kakaa musí být tyto účinky ještě markantnější. Možná jsou to právě tyto obsahové látky, které jsou obviňovány z tvorby závislosti na čokoláde=o). V případě ancestrálního kakaa to určitě nebudou rafinované cukry!

❤️ Atx –  antioxidanty  – tolik se o nich mluví, ale k čemu vlastně přesně slouží? Každá molekula může oxidovat (oxidační reakce je taková, kdy molekula ztrácí elektron) a taková molekula se potom nazývá volným radikálem – o těch už jste asi zaslechli. Takoví radikálové=o) se poté potulují naším tělem…a jsou spojování s mnoha degeneračními procesy…jediné, co ale hledají je elektron k mání, aby se opět staly kompletními (po tom toužíme přece všichni ?). Jenomže si bez zeptání ukradnou elektron z našich zdravých buněk. Toto je zcela normální proces života – problém nastává ale v našich životních podmínkách – kdy žijeme ve zdevastovaném a znečištěném prostředí. Tehdy naše tělo potřebuje trošku napomoci, ke své regenaraci, a aby se s přemírou takových molekul vyrovnalo.

 

 

A právě antioxidanty jsou dobrovolnými dárci takového potřebného elektronu. Tím neutralizují volné radikály. A mezi takové patří i následující vitamíny a minerály obsažené v kakau:

A – nezbytný pro růst a buněčný vývoj, zrak, imunitní funkce, zdravá kůže a sliznice dýchacích cest

C – potřebný k tvorbě kolagenu (zdravé kosti, zuby, dásně chrupavka a kůže) a pro funkci neurotransmiterů, pomáhá absorpci železa z potravy! 

E – tokoferol – pomáhá zabraňovat oxidaci polynenasycenných mastných kyselin volnými radikály v buněčných membránách a tkáních (nedostatek- hemolytická anémie) 

Sodík – jeho nedostatek zaznamená zejména kardiovaskulární systém

Měď – obdobně jako sodík, ale doporučuji si počíst proč například ajurvéda používá tak významně měděné nádoby na skladování vody apod. !!!

Fosfor a Vápník – netřeba představovat, hledáte-li jejich zdroje

Selen – významný antioxidant , je nezbytný pro tvorbu aktivní formy hormonu štítné žlázy

Železo – bez železa se nemůže uskutečnovat tvorba hemoglobinu , jeho enzymy se účastní přeměny beta-karotenu na vit. A, další jsou nezbytné pro syntézu DNA, RNA a kolagenu…tolik důležité zejména pro těhotné a kojící ženy

Zinek – má nezastupitelnou úlohu při replikaci genetického materiálu každého jedince ( významný při vývoji vaječníků a varlat), povzbuzuje zdravout chuť k jídlu

Chrom obsažený v kakau relaxuje – uvolňuje stresové faktory z těla. Společně s vysokým obsahem hořčíku, který relaxuje svalstvo, upravují zažívání. Má nezastupitelnou úlohu v proteinové syntéze, transmise impulzů mezi nervovými spoji

Q-10 – koenzymy jsou organické složky spolupracující s enzymy a urychlující biologické procesy

Koenzym Q 10 se ukládá v buněčných mitochondriích, které odpovídají za tvorbu energie v buňkách a chrání je před oxidativním poškozením. Najdeme ho zejména v orgánech, které potřebují energie nejvíce tzn. srdce, plíce, ledviny a játra. Tvrdí se, že pomáhá zvýšit plodnost a udržuje mladistvý vzhled pokožky, dámy!!!=o) Dále pomáhá v léčbě diabetu a pochopitelně chrání před rakovinou, jak už jsme si vysvětlily. 

Tuky – olejová a stearová kyselina – obě neutrální ve vztahu k cholesterolu nebo jeho hladinu dokonce snižující! Esenciální amino kyseliny musí být přijímány z potravy, jelikož je tělo neumí samovyrábět. Mnoho těchto zdrojů není rostlinného původu.

Proteiny, karbohydráty, vláknina for body builders=o) 

pokračujeme dále: 

choline, folate, lutein napomáhající údržbě zdravě fungujícího nervového aparátu, zdraví buněčných membrán, pokožky, a zároveň působících jako prevence určitých mozkových defektů plodu.

 

 

Benefity pravidelného užívání kakaa/ účinky:

 

Opět je to Teobromin, který má za následek uvolnění endorfinu (přezdívaného hormon štěstí) a tedy můžeme profitovat ze zlepšení nálady. Stejná molekula je zodpovědná i za celkové zvýšení naší energie, schopnosti koncentrace a tedy tolik žádoucí výkonnosti a to bez následného propadu po kofeinovém shotu. Kakao  se přímo navazuje na náš nervový systém a spouští krom dopaminu a endorfinu také „Anandamid“ zvaný molekula blaženosti. Dva základní neurotransmitery, díky nimž se cítíme požehnaní a milovaní. Někteří nazývají tento stav afrodiziakální, dle mne je právě tento účinek kakaa tím nejléčivějsím, jelikož nás navrací do původního a tedy vrozeného stavu blaženosti a života smysluplnosti!!! Teobromin, který uvolňuje Seratonin nám pomůže k lepší relaxaci, hlubšímu spočinutí, celkově nás zklidňuje a balancuje chemické pochody v našem mozku, což můžeme využít k lepšímu a kvalitnějšímu spánku.

 

Většina „raw“ běžně dostupného kakaa z Peru a Ekvádoru má třeba jen 25% obsahu „dobrůtek“, které od ceremoniálního kakaa požadujeme. Většina kakaových rostlinek je hybridizována z původní „criollo“ varianty a dalším komerčním zpracováním ztrácí i další komponenty a hodnoty. Mnoho odrůd kakaovníku a kvalitních čokolád se k našim účelům nehodí, protože stále obsahují tolik kofeinu, že by naše procesy spíše rušily a mohou ve vyšších dávkách způsobovat až nauzeu a zvracení.

 

  

Kakao je oblíbené v mnoha yoga studiích kolem světa,

kde si vychutnávají třeba loupané kakaové boby namáčené v agávovém nektaru pro zvýšení koncentrace a energie a mohou tak benefitovat z praktikování jógy ještě lépe. V Guatemale jsem se setkala s čokoládovými bary, kde Vám místo alkoholu naservírují k popíjení kakaový „superfood“ drink. Alkohol je ve společnosti zneužíván jako „lubrikant“ k uvolnění nebo potlačení strachu, čímž nám dodá potřebnou kuráž, ale s “paňáčkem” kakaa se  můžeme propojit s ostatními v srdečném a otevřeném prostoru, který kakao facilituje. Kakao jednoznačně zvyšuje naši schopnost soucítění , soustředění, povznáší naši energii a náladu, otevírá nás kreativitě. 

 

Více o kakau jeho účincích na organismus, nutričních hodnotách, proč raw a nebo ne, zázračném nápoji plném antioxidantů a vitamínů: 

 

 >> Spojení Ženy a Kakaa – léčivé cestě pro duši

 >> Co je to ceremoniální sorta kakaa

 

Pin It on Pinterest

Share This