Článek byl věnován ženám a sepsán originálně v angličtině s mojí “soul sister” a vyjímečnou holistickou léčitelkou,která věnovala 10 let života práci výhradně se ženami ( Nalaya Chakana).

 

Vůbec to ale neznamená, že je určen pouze ženám nebo že snad kakao je vhodnější pro ženy více než-li pro muže. Právě naopak – v této době, kdy se ženská energie probousí z útlaků – je ten nejlepší čas, abychom se každý sám naučil  zacházet se svou mužskou a žensku podstatou!! Abychom uměli mužskou ambicióznost,spontánost a sílu filtrovat ženským elementem lásky, sounáležitosti a propojení se Zemí….

 

Chocolate is our medicine

Klepy o tom, že ženy milují čokoládu? A trojnásobně, když menstruují?!

Není to pověra – je to fakt. Pánové, nezoufejte a čtěte až do konce, také dostanete inspiraci a určitě má kakao medicínu i pro Vás! 

Rozhodně se nebavíme o kelímku čokozmrzky nebo cukrem a náhražkami mléka přesycenými čokoládami a pamlsky, ale o kvalitní čokoládě, o čistém kakau…

 

Co se Vám snaží vaše bažení po čokoládě říct…

Potřeba více zdravých tuků, zvýšená potřeba Mg – hořčíku, který rozvolňuje křeče ve svalech a tedy i v hladké svalovině dělohy… může se Vám výrazně ulevit, pokud trpíte menstruačními bolestmi.

 

Potřeba rychlé energie…

Změny hormonální hladiny během menstruačního cyklu mohou vést k únavě , což je tělesná zpráva našeho těla, jehož potřebám je dobré naslouchat, ale nekomfortní stavy únavy můžeme regulovat. V tom Vám pomůže Theobromin lépe než kofein…

 

 

Need a boost? Potřebujete podpořit? Možná i nakopnout váš motor?

 

Pokud vás PMS stahuje ke dnu – může Vám kakao pomoci, než-li objevíte, co za tím stojí skutečně a jak se svou periodou a zprávami dělohy pracovat a žít v míru. Kakao stimuluje mozkovou kůru, aby uvolnila trošku těch “ feel good” chemických sloučenin. Phenylethylamin je příbuzný adrenalinu a je to právě on, který se uvolňuje v mozku, když se právě zamilujeme. Tatáž molekula stojí za zvýšeným fokusem a celkovou koncentrací a přítomností =o)

 

Atx – antioxidanty – tolik se o nich mluví, ale k čemu vlastně přesně slouží? Každá molekula může oxidovat (oxidační reakce je taková, kdy molekula ztrácí elektron) a taková molekula se potom nazývá volným radikálem – o těch už jste asi zaslechli. Takoví radikálové=o) se poté potulují naším tělem…a jsou spojování s mnoha degeneračními procesy…jediné, co ale hledají je elektron k mání, aby se opět staly kompletními (po tom toužíme přece všichni ?). Jenomže si bez zeptání ukradnou elektron z našich zdravých buněk. Toto je zcela normální proces života – problém nastává ale v našich životních podmínkách – kdy žijeme ve zdevastovaném a znečištěném prostředí. Tehdy naše tělo potřebuje trošku napomoci, ke své regenaraci a aby se s přemírou takových molekul vyrovnalo.

 

A právě antioxidanty jsou dobrovolnými dárci takového potřebného elektronu. Tím neutralizují volné radikály. A mezi takové patří i následující vitamíny a minerály obsažené v kakau:

 

A – nezbytný pro růst a buněčný vývoj, zrak, imunitní funkce, zdravá kůže a sliznice dých. cest

 

C – potřebný k tvorbě kolagenu (zdravé kosti, zuby, dásně chrupavka a kůže) a pro funkci neurotransmiterůa pomáhá absorpci železa z potravy! 

E – tokoferol – pomáhá zabraňovat oxidaci polynenasycenných mastných kyselin volnými radikály v buněčných membránách a tkáních (nedostatek- hemolytická anémie ) 

Sodík – jeho nedostatek zaznamená zejména kardiovaskulární systém

Měď – obdobně jako sodík, ale doporučuji si počíst proč například ajurvéda používá tak významně měděné nádoby na skladování vody apod. !!!

Fosfor a Vápník – netřeba představovat, hledáte-li jejich zdroje

Selen – významný antioxidant , je nezbytný pro tvorbu aktivní formy hormonu štítné žlázy

Železo – bez železa se nemůže uskutečnovat tvorba hemoglobinu , jeho enzymy se účastní přeměny beta-karotenu na vit. A, další jsou nezbytné pro syntézu DNA, RNA a kolagenu…tolik důležité zejména pro těhotné a kojící ženy

Zinek – má nezastupitelnou úlohu při replikaci genetického materiálu každého jedince ( významný při vývoji vaječníků a varlat), povzbuzuje zdravout chuť k jídlu

Chrom obsažený v kakau relaxuje – uvolňuje stresové faktory z těla. Společně s vysokým obsahem hořčíku, která relaxuje svalstvo, upravuje zažívání. 

Společně s vysokým obsahem hořčíku, který relaxuje svalstvo, upravuje zažívání, nezastupitelná úloha v proteinové syntéze, transmise impulzů mezi nervovými spoji

 

Q-10 – koenzymy jsou organické složky spolupracující s enzymy a urychlující biologické procesy

Koenzym Q 10 se ukládá v buněčných mitochondriích, které odpovídají za tvorbu energie v buňkách a chrání je před oxidativním poškozením. Najdeme ho zejména v orgánech, které potřebují energie nejvíce tzn. srdce, plíce, ledviny a játra. Tvrdí se, že pomáhá zvýšit plodnost a udržuje mladistvý vzhled pokožky, dámy!!!=o) Dále pomáhá v léčbě diabetu a pochopitelně chrání před rakovinou, jak už jsme si vysvětlily. 

Tuky – olejová a stearová kyselina – obě neutrální ve vztahu k cholesterolu nebo jeho hladinu dokonce snižující! Esenciální amino kyseliny musí být přijímány z potravy, jelikož je tělo neumí samovyrábět. Mnoho těchto zdrojů není vege původu.

 

Proteiny, karbohydráty, vláknina for body builders=o)

 

pokračujeme dále: 

choline, folate, lutein napomáhající údržbě zdravě fungujícího nervového aparátu, zdraví buněčných membrán, pokožky, a zároveň působících jako prevence určitých mozkových defektů plodu.

 

U většiny mikroprvků je jejich koncentrace v potravinách závislá na jejich obsažení v půdě!!! Kakao je jejich významným zdrojem – jde o tzv. „Super potravinu” ale i zde hraje roli, kde se pěstuje, jaká a jak bohatá je půda? Dnes se domníváme, že rozmanitá strava, která se nám v civilizovaných částech světa dostává, nám zaručí přísun veškerých potřebných výživových hodnot. Opak je ale pravdou – právě proto, že půda je vyčerpaná a špatně opečovávaná…

 

 

Nutriční rozdíl mezi praženým a raw kakaem

“kuh – KOW” tak se vyslovuje slovo užíváné pro kakaový bob v jednom z původních jazyků… Některé zdroje praví, že užívání kakaa je lidstvu (kulturám Mayů, Aztéků,Olmeků ad.) známo přes 5000 let! Symbol pevného zdraví a bohatství na jiných rovinách než jaké uznává dnešní potomek člověka. První, kdo kakao “vylepšili” a tím jej změnili v nebezpečně chutný, ale zdraví již méně prospívající produkt, byli Evropani. Na španělském královském dvoře, kam kakao dorazilo s Cortézem, totiž měli jazýčky zvyklé na sladké, a tak kakao zkombinovali s rafinovaným cukrem.

 

 

Kakao pražené či nepražené?

Kakaový bob je ona potravina, o které hovoří mnohé vědecké studie a rozbory čokolády. Většina velkých firem na čokoládu sice používá tyto výsledky, aby prokázaly třeba vysoké obsahy antioxidačních látek ve svém produktu, nicméně kakaový prášek a jeho vesměs minimální obsah již tak vysoké atx schopnosti nemá. Běžně se čokoláda vyrábí procesem, kdy boby musí projít vysokými teplotami, což je proces, který zničí ony látky, pro které je kakao známo jako “the food of the God’s” – potrava Bohů. 

Na druhou stranu není tak docela možné kakao jemně neopražit- jelikož by z něj jen těžko (v případě manuální výroby ceremoniálního kakaa) dostávali onu slupečku, která sama o sobě je používaná na další léčivé odvary. 

Co si asi na žádném obalu od čokolády a běžných cukrářských výrobků nepřečtete je fakt, že rafinovaný cukr, který v nich najdete spotřebovává tělesné minerály a může zapříčinit kolísání hladiny cukru v krvi až dehydrataci. Kakaový bob má nejvyšší obsah vitamínu C ze známých potravin světa , nicméně v čokoládě jej už nenajdete, protože byl zničen při procesu zahřívání.

 

Autorské právo a copyright fotografií © Dalileo

Raw cacao

David Wolfe( jedna z celosvětově uznávaných nutričních autorit) diskutuje ve své knize “Naked Chocolate” Obnažená čokoláda – o mnohem větším benefitu pro vaše tělo pokud si dáte boby syrové (raw), než-li zprocesované a to nemluvě o cukrovinkách. Vysvětluje jak jsou klíčové nutriční hodnoty kakaa ničeny a zbavovány jejich zdraví prospěšných vlastností, pokud jsou kakaové boby zahřívány, toustovány, praženy nebo taveny.

 

 

Nálada aneb z jiného pohledu o stejných obsahových látkách

 

Kakao má reputaci “love chemical” nebo také “bliss chemical.” Obsahuje látky, které lze využít s terapeutickým potenciálem, jež mohou pozitivně ovlivnit náladu, paměť, apetit, vnímání bolesti, pocity přitažlivosti, vzrušení a euforie. Dále kakao obsahuje ve vysoké míře arginine a amino kyseliny, které zvyšují sexualitu -žádostivost skrze celkové navýšení proudící krve a energie v těle.

 

Pro mne nejzajímavější účinnou látkou v kakau je theobromin – látka, která dilatuje cévní kapiláry. Tento proces dovolí dalším látkám absorbovat se ještě hlouběji do systému a toho ráda využívám ve spojení s dalšími bylinami. Theo – entheogen – Boží – již sám název napovídá, že jde právě o onu látku, kterou využívali civilizace Mayů a Aztéků k poznávání sebe samých, k poznávání světa je obklopujícího, vztahů…  a k cestám do snové říše skrze praktiky lucidního snění. Kakao je nejkomplexnější potravina na světě. S více než 1200 komponenty obsahuje mnohem mnohem více atx. než kterákoliv jiná potravina s vysokým obsahem atx. (Např. kakao obsahuje 15x více atx než borůvky 20x více než zelený čas a 30x více nežli červené víno.)

 

A pro zajímavost uvedu normy z jedné studie: pro ty, co potřebují ráno nastimulovat… šálek kávy obsahuje 95 mg kofeinu a šálek kakaa připravený z 1 lžičky prášku, obsahuje pouze 12 mg kofeinu!( to se liší u jednotlivých bobů)

 

A nelze nezmínit Anandamid – endogenní kanabinoid přítomný v lidském mozku. Malá nápověda pro zvídavé Ananda – bliss – blaženost…

 

A čte-li si tyto řádky muž, věřím, že už také pochopil význam pravého kakaa pro jeho tělesnou schránku a co se týká těch jemnohmotných světů… Neváhejte popracovat si s Kakaem na své vnitřní animě. Jestlipak tušíte jaká je vaše vnitřní žena? Je zhýralá, divoká, žárlivá, cudná? Co má ráda?! Každý jsme jako jedinec spojením tance muže a ženy a je naší zodpovědností náš vnitřní svět poznávat a harmonizovat potřeby mužské i ženské.

 

Pin It on Pinterest

Share This