Kakao jako biohacking nástroj ke smysluplnému životu

Čisté, ceremoniální kakao je jednou z nejkomplexnějších, nutričně bohatých superpotravin na Zemi. Plody toho neobvyklého stromku obsahují nejvyšší koncentraci antioxidantů, hořčíku, chrómu, manganu a theobrominu z jakékoli jiné potraviny na světě, je také fenomenálním zdrojem zinku, železa, mědi, vápníku, draslíku, fosforu a vlákniny.

Tento mimořádný nutriční a minerální profil nezůstal bez povšimnutí nutričními odborníky, hledači vitality a zdraví ani rostoucí komunitou lidí, kteří se zabývají tím, čemu se říká „biohacking“. Od kardiovaskulárního zdraví a průtoku krve až po kognitivní funkce a ještě dále, Kakao získává uznání za podporu mnoha tělesných funkcí a pro své mnohé výhody, ze kterých benefitují naše těla a životy! Kakao může být nejlepším spojencem právě v oboru „biohackingu“(já je vnímám jako kód Života). =o)

 

Co to je BIOHACKING?

 

 

Biohacking má poměrně širokou definici. Pokouší se o spojení vědy se sebeexperimentováním za účelem optimalizace vlastní fyziologie – často s konečným cílem zvýšit dlouhověkost, energii a celkový pocit pohody, za mne jedním slovem Vitalitu. Jde o jakýsi „upgrade“ mysli a těla.

Mne přijde, že jde o umění, jak nejlépe naplnit svůj lidský potenciál. Na základní úrovni biohacking spočívá v touze cítit se lépe – a vidět, jak daleko lze lidské tělo posunout. Je to touha, která může pramenit ze stavu nemoci a touhy uzdravit se až po stav, kdy si přejeme žít plnohodnotný život ve zdravém těle bez bolestí až do velmi velmi vysokého věku. Věřím, že výrok: „stáří bolí“, je pouze odrazem nemocné moderní společnosti a dlouhodobého přežívání?!?

Ačkoli to může zahrnovat technologii nošenou na těle nebo ve formě implantátů, což zahrnuje dokonce i genetické inženýrství, biohacking těla i mozku nevyhnutelně začíná dietou, cvičením těla, mysli a všímavosti. Meditace, přerušovaný půst nebo jiné půsty, detoxy a doplňky stravy jsou součástí základního arzenálu každého biohackera. A tady se mi  pozice Ceremoniální sorty Kakaa jakožto zdroje zamlouvá nejvíce.

 

Anti-aging schopnosti Kakaa?

 

 

Jakýkoli pokus o optimalizaci příjmu živin ve vašem těle a udržení jeho maximální výkonnosti zahrnuje antioxidanty! Právě oni totiž nabízejí svůj elektronový náboj navíc volným radikálům v našich tělech, a ti se tak mohou zkompletovat a pokojně odejít 🙂 Takto následně zpomalují poškození a následky oxidace buněk a tím i stárnutí těla!

  Nejlepším zdrojem antioxidantů jsou potraviny rostlinného původu, zejména ovoce a zelenina. Kakao má jeden z nejvyšších obsahů antioxidantů — dokonce vyšší než všeobecně proslavené borůvky! Současně má kakao úžasně vysoké hladiny vitaminu A, C, E a beta-karotenu, které všechny přispívají ke snížení buněčného stárnutí. Je známo, že tyto antioxidanty snižují oxidační stres na buněčné úrovni, jejich pozitivní účinky na lidské tělo mohou daleko přesahovat to, co se na první pohled zdá.

Kakao a kardiovaskulární zdraví

 

 

Kromě silného antioxidačního profilu obsahuje kakao mnohem více flavanolů a theobrominu než jakýkoli jiný rostlinný zdroj. Flavanoly jsou specifickou třídou flavonoidů, které pomáhají zvyšovat produkci oxidu dusnatého. Tato chemická sloučenina působí jako vazodilatátor ( pomáhá dilatovat krevní cévy) a tedy zvyšuje průtok krve a snižuje spotřebu kyslíku. Ve spojení s theobrominem uvolňují krevní cévy, zlepšují průtok krve a snižují krevní tlak. Efekt Kakaa jako léčivé rostliny opravdu můžeme pociťovat zejména v oblasti srdce krátce po jeho požití. Dnes už není tajemstvím, že v oblasti našeho srdce je naměřena mnohem větší energetická aktivita než-li v našem mozku! Díky tomu je Kakao ideálním biohackovacím společníkem a nástrojem.

Theobromin je jemný, dlouhotrvající kardiovaskulární stimulant, který se nachází téměř výhradně v kakau. Je to to, co dodává hořké čokoládě její hořkou chuť a je to sloučenina, která je nebezpečná při pozření mnoha živočichům, kteří nemají potřebné trávicí enzymy. Ačkoli nebezpečný pro čtyřnohé miláčky, pro lidské tělo přináší řady benefitů:

 Tento alkaloid pomáhá pozvednout náladu a energii, aniž by nadměrně stimuloval nervový systém. To umožňuje stálý tok energie a v kombinaci s ostatními přítomnými živinami a mastnými kyselinami pomáhá předcházet „krachu“, který by člověk mohl zažít s jinými stimulanty na bázi kofeinu, jako je káva*. (I v kakau najdete malé množství kafeinu – v těch ceremoniálních by však mělo jeho množství být méně než zanedbatelné.) Zvýšený průtok krve a lepší krevní oběh přispívají ke zvýšené hladině energie, podporují naši kreativitu, pracovní výkon a fyzickou odolnost. To nás přivádí k další oblasti života, o které by se dalo uvažovat o „biohackování“ s kakaem.

*Kakao versus káva?

Kakao a sportovní výkony?

 

 

Kakao se nyní stává předmětem zájmu i ve světě atletiky pro svůj potenciál působit jako přirozená předtréninková příprava. Nejen proto, že dodává energii, jak je uvedeno výše, ale také proto, že má přímé pozitivní účinky i na svaly! Jedním z nejhojnějších minerálů v kakau je draslík, který pomáhá tělu udržovat rovnováhu tekutin, svalové kontrakce a kardiovaskulární funkce. Díky již zmíněným flavanolům, theobrominu a argininu podporuje přirozenou produkci oxidu dusnatého v těle, a kakao tak pomáhá stimulovat průtok krve do svalů a může také přispívat ke zvýšení svalové vytrvalosti.

Pokud jde o regeneraci, díky vysokému množství hořčíku v kakau je fenomenální pro uvolnění hladké svalové tkáně a těla obecně. Hořčík v kakau se ve skutečnosti nachází v kakaovém másle – které se často odstraňuje, když je kakao zpracováno na čokoládu konzumní, čímž ztrácí své výhody. Studie ukazují, že 50 % Američanů a Evropanů nemá dostatek hořčíku – to je šokující pokud si uvědomíme, že tato tento minerál se podílí na více než 600 různých funkcích v těle! Hořčík, který také pomáhá podporovat zdraví kostí, srdce, duševní jasnost a soustředění, je životně důležitý při prevenci diabetu 2. typu díky své roli při metabolizaci glukózy a cukru. Díky svému relaxačnímu účinku na tělo hraje hořčík také důležitou roli při zmírňování zácpy, PMS* a úzkosti.

*konkrétně ženám věnovaný článek o kakau jeho benefitech pro naše tělo:

 

Kakao a cholesterol?

 

 

 Chcete zvýšit příjem omega a přitom vybalancovat cholesterol? Ceremonální Kakao může být vaším novým nejlepším přítelem! Kakaové máslo obsahuje kombinaci kyseliny olejové (srdci prospěšný mononenasycený tuk, u kterého bylo prokázáno, že pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění) a také kyseliny stearové a palmitové. Kyselina sterová se v játrech přeměňuje na kyselinu olejovou, a zatímco kyselina palmitová je spojována se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, její přítomnost je neutralizována ostatními mastnými kyselinami v kakau. Kromě pozitivních přínosů pro zdraví srdce se zdá, že kakao snižuje hladiny LDL (přenašeče „špatného“ cholesterolu), ale ne HDL (přenašeče „dobrého“ cholesterolu).

Psychoaktivní sloučeniny a kognitivní benefity

 

 

Pokud jde o „biohacking“, nootropika („chytré drogy“) jsou v módě. Ačkoli toto slovy vypadá jako lék na předpis, termín „nootropní“ se vztahuje na jakoukoli látku (přírodní nebo jinou), která se používá ke zvýšení kognitivních funkcí. Tímto způsobem lze na kakao pohlížet jako na „přírodní nootropikum“.

Kakao je známé pro své psychoaktivní vlastnosti, což znamená, že má přímý vliv na fungování mozku a může měnit náladu, myšlenky, pocity a chování. Kakao však NENÍ psychedelikum ani halucinogen.

Kakao obsahuje PEA (fenylethylamin), který je také označován jako „chemikálie lásky“ nebo „čokoládový amfetamin“. PEA zvyšuje produkci dopaminu v mozku, zvyšuje pozornost a zlepšuje náladu.

Kakao také obsahuje endogenní kanabinoid zvaný anandamid, známý jako chemikálie „blaženosti“. Anandamid je neurotransmiter přirozeně produkován naším tělem, který se snadno váže na kanabinoidní receptory a zaměřuje se na stejné mozkové struktury jako THC (důležité pro paměť, motivaci a potěšení). Díky tomu se po konzumaci kakaa můžeme cítit blaženě a jaksi v „jiném stavu“, kterému já říkám „stav přirozený“ nebo ještě lépe „nám vrozený“, od kterého jaksi v průběhu let po narození postupně odcházíme. Kakao také obsahuje inhibitory anandamidu, které zpomalují rozklad této molekuly, a tím prodlužují blažené účinky v průběhu času.

Kakao dále obsahuje inhibitory monoaminooxidázy (MAOI). MAOI udržují v mozku neurotransmitery zodpovědné za pozměnění  nálady tím, že zajišťují, aby nebyli příliš rychle zpracovány. Monoaminoxidáza sama metabolizuje serotonin a dopamin. Proto blokování (inhibice) MAO může pomoci snížit depresi. (Tyramin v kakau však kontraindikuje antidepresiva na bázi MAOI. Proto mohou být antidepresiva a antipsychotika na bázi SSRI kontraindikována. Pokud užíváte některý z nich, kontaktujte prosím svého lékaře a konzultujte nejprve s ním).

Použité zdroje:

Keith Cacao practitioners

vlastní zkušennost +

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685276/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2290499/ 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This