Na životě je krásné sdílení…sdílení jemných slastných radostných inspirujících momentů stejně jako okamžiků frustrace, transformačních přetavení a následných odložení tíživých břemen…to je přátelství. Přítel vyslechne…přítel soucítí…což neznamená, že s Vámi potáhne vaše břímě, ale že Vám pomůže nasměrovat se zpět do středu a potom výš a dál…

 

A tak mne kakao inpirovalo sdílet přímo ze mne – nic jiného také ke sdílení nemůžu nabídnout…

 

 

A tak Vám, přátelům, nabízím, že poodhalím závěs tajuplné kuchyně kakaové…A nabídnu Vám možnost, aby se léčivý kakaový zázrak dostal ke každému z Vás. Posdílím alchymistický proces, jakým příprava opravdového kakaa se všemi svými kouzly a atributy je.

 

 

 

Nabízím také setkání za účelem společně si vyrobit vybalancované sladko hořké pralinky, které nesou silnou medicínu – pak již bude jen na Vás s jakou bylinou svůj um, lásku a kakao propojíte. V srdci spojí se a ve vašich rukách a bublajícím kotlíku zrodí se=o)

Žena, jež ke kakau chová bezmeznou lásku a obdiv, mne navedla k Qi-kong cvičení, kde připravují šálek kakaa!

Je potřeba setrvávat v bdělé přítomnosti, aby se Vám nestalo, že budete slepí k nezbytným ingrediencím….právě to se nám v životě často děje a chybí nám tak zřejmé či základní esence k našemu zdraví mentálnímu i tělesnému…

Teď už k samotnému obřadu přípravy kakaa:

Vizuálně si zobrazme naše orgány jako nádoby, kde se alchymisticky mísí a přelévá tekutina – životní síla a Esence – čchi.

Vodu nejprve uctíme a připravíme do dřevěné misky – jater – kde se pomalu zahřívá na ohni. Takto oživená voda má schopnost rozpustit granolky kakaa tak, aby slezina mohla shromažďovat výživné látky. Jemné vření vody rozpouští kakaový prášek v další nádobě v mléčné stříbrné misce plic. Mléko nalévané do kakaa mu přidává příchuť a ochlazuje ho. Pak se nápoj nalije do černé konvice ledvin, odkud se rozlévá do tří malých šálků. Ty představují trojitý ohřívač horní střední a dolní. Pokud při tomto obřadu nějaká část chybí, neuvaříme příliš dobré kakao. V tradiční čínské medicíně se na takový stav nahlíží jako na disharmonii – příčinu nemoci. (Není-li například srdce dost silné, aby zahřálo vodu z jater, pak se kakaový prášek nerozpustí a výsledkem je sražený nápoj. Dřevěná miska jater – dřevo – mají stejnou schopnost růstu a pojivosti….nu a zbytek už nechám na vašem pátrání.)

 

 

A tak tedy…

když připravuji kakao a další medicíny…medituji..očistím sebe i prostor, protančím ho a prozpívám. Navibruji sebe a tím i časoprostor…Je to modlitba a ceremonie od okamžiku přípravy až po pozření dobrot...Je to tantrický zážitek...prohlédnoout si kakaový bob a pak struktury samotné 100%-centní hmoty…ochutnejte očima…jaký to asi bude zážitek pro další smysly? Mmmm…vůně…a pak pomalu…jen olíznout a zase oddálit požitek z toho, kdy jej plně vložíte do úst a silná sladkohořkost z mnoha dalšími chuťovými kresbami se může pomalu opravdu jen velmi pomalu přirozeně rozpouštět na jazyku….Po takovém předtančení – předehře s kakaem – může teprve začít tanec plynout a sílit, kakao se rozlévá do všech buněk, pumpováno rytmickými údery srdce…Nechte se nést…

Připravuji si předem odvary, nálevy, maceráty z bylin, které většinou sama s poděkováním takové rostlince sbírám po lesích a horách nebo vlastní bio zahrádce. Přineste si třeba vodu ze studánky nebo od pramene nebo oživte vodu, která je Vám doma k dispozici. Připravte si vše potřebné k ruce…budete-li sladit pak ne cukrem…nejraději používám panelu – zvanou v latinské a střední Americe “caňa” – která je původním sladidlem tamních obyvatel a tak si s kakaem také dobře rozumí. Obsahuje vitamíny a minerály – nemluvě o lahodné karamelové šťavnaté chuti. Dále volím mléko ořechové pro veganské varianty nebo bio smetanové mléko, máslo či samu smetanu. Mléka se v kombinaci s kakaem nezdráhám – jelikož i ve spisech Ajurvédy (možná nejstarší medicínské vědy) je mléko užíváno hojně jako přenašeč (médium) a tak může mnoha bylinám pomoci navýšit jejich účinnost…některé byliny dokonce detoxikují v mléce – jinak by se ani neměly užívat! Vše postupně mísím a spojuji v lahodný nektar v měděnných nádobách. Proč právě měď je používáná zejména v Indii pro přechovávání vody i jídel? Říká se, že udrží vaši mysl hbitou a tělo bystré. Měď pomáhá regulaci metabolismu a enzymů, zpracovávat železo, odbourávat tuk, chrání krev a snižuje rizika artridity…Jak? I tento výzkum už ale nechám na těch z Vás, co by chtěli pátrat po další alchymistické pomůcce.

Doporučuji vše připravovat na ohni…, tak aby byly zastoupeny všechny 4 elementy….

Delicious recept pro deštivé nebo sněživé dny (6 porcí):

Smíchejte dohromady a lehce zahřejte:

30 gr banánové mouky

3 banány se 2 šálky vody

60 gr panely nebo kokosového cukru

necelou čl kajenského pepře

1 čll mořské soli

4 špalíčky skořice

jako variantu můžete přidat vaše oblíbené oříšky, semínka nebo různé prášky maca,lucuma,mesquite….cokoliv, čím si třeba ještě rádi pozdvihnete vaše super powers=o) 

 

 

Přípravu medicínských pralinek s Ajurvédskými bylinami – které tonizují prokrvují harmonizují příslušné orgány, nazvané YAUM MANA woman, heart and mind – si však ještě zachováme jako mále tajemství, které odhalíme společně na setkání přípravy nektarů v zimě.

Pin It on Pinterest

Share This