Jak čistíte kuchyňské hořáky? Zde je postup

Jak čistíte kuchyňské hořáky? Zde je postup

Vaření je jednou z nejběžnějších praktik v našem každodenním životě, ale mnoho lidí to nedělá, protože se jim nechce po sobě uklízet, a tak si raději dají rychlý oběd nebo večeři, aby se vyhnuli poslednímu půstu. Je však třeba poznamenat, že ne vždy je to správný způsob.

Na konci jídla je vždy dobré jít a vyčistit varnou desku hned, i když se velmi často nebo proto, že není čas či chuť, tato operace odkládá. Ve skutečnosti je však čištění kuchyňských hořáků základní operací pro správné a především bezpečné používání sporáku. V tomto článku se podíváme na to, jak správně čistit kuchyňské hořáky.

Co jsou to kuchyňské hořáky?

Sporákové hořáky se obvykle skládají ze dvou částí, které se překrývají, a to z korunky a plotýnky. Tyto dvě části umožňují proudění plynu směrem ven a tím správně rozvádějí plamen. Časté používání, stejně jako rozlévání tekutin nebo poměrně hustých látek, může vést k jejich znečištění.

Čím více času uplyne, tím obtížnější je tyto výrůstky odstranit, navíc je to nehygienické a plné porušení správné funkce takových hořáků, a tím i zhoršení stavu varné desky. Podívejme se proto na některé metody, které nám umožní správné čištění hořáků.

Jak čistíte kuchyňské hořáky? Zde je postup

Jak správně čistit hořáky

Správné čištění hořáků je základním postupem pro správnou funkci samotné varné desky, protože mohou být poškozeny zbytky potravin, které mohou narušit průtok plynu. Podívejme se tedy na některé metody a triky pro správné čištění hořáků:

  • bílý ocet
  • prostředek na mytí nádobí a abrazivní houbička.

K čištění hořáků varné desky můžete použít bílý ocet – je to velmi jednoduchá a hlavně levná metoda, která odstraní veškeré zbytky nečistot a umožní vám hořáky co nejlépe využít. Stačí, když půjdete a namočíte hořáky do nádoby naplněné z poloviny octem a z poloviny vodou. Vše přiveďte k varu a nechte je alespoň 10 minut vařit. Poté je otřete utěrkou z mikrovlákna.

K odstranění zbytků jídla a mastnoty můžete také použít prostředek na mytí nádobí a abrazivní houbičku. Dávejte pozor, abyste při čištění nepoškodili povrchy. Nádobu opět naplňte vodou a přidejte dvě lžíce mýdla na mytí nádobí. Přiveďte k varu a po vypnutí ohně nechte mycí prostředek působit alespoň 10 minut. Poté hořáky otřete abrazivní houbičkou.

Jak čistíte kuchyňské hořáky? Zde je postup

Přejít nahoru