Mnoho školních pokusů se skládá z potravin, které máme po ruce v kuchyňských skříňkách. Tady je jeden z nich. Sušený kakaový prášek lze použít nejen jako základ pro nápoje, ale také jako učební materiál.
Experimentujte s kakaem a tekutinou
Na síti najdete spoustu videí demonstrujících zajímavý efekt. Vše, co k experimentu potřebujete, je kakaový prášek a nějaká tekutina, i když to může být i voda. Často se používá mléko nebo právě pomerančový džus.
Efekt? Ponořte čajovou lžičku sušeného kakaového prášku do džusu. Pokud ji po chvíli vyndáte, bude kakao pravděpodobně stejně suché, jako by v nádobě s tekutinou nikdy nebylo.
Kakaový trik
Pokud podržíte lžičku kakaa v tekutině o něco déle, po jejím vyjmutí se na povrchu kakaa vytvoří roztavená vrstva. Stačí ji však na jednom místě propíchnout párátkem, aby se jakoby „stočila“ z povrchu prášku a odhalila suché kakao pod ním.
Experiment s kakaem
Proč tento trik vůbec funguje? Odpověď spočívá ve struktuře kakaa. Tento jemný prášek (mluvíme samozřejmě o skutečném kakau, ne o sladké směsi na dětské nápoje) obsahuje hodně tuku. Tento tuk je zase hydrofobní – nerad se váže s vodou.
Když kakao ponoříte do tekutiny, vrstva pokrývající kakao vytvoří jakousi kůži kvůli povrchovému napětí způsobenému tím, že kakaové částice odpuzují šťávu. Pokud tuto vrstvu jednoduše rozlomíte párátkem, tekutina se díky tomuto napětí od povrchu vzdálí.