Kávu je nejlepší nevařit vodou z kohoutku – odborník dává jasné rady
Používat k přípravě kávy vodu z kohoutku nemusí být ten nejlepší nápad – jak pro chuť, tak pro vaši peněženku. Odborník vysvětluje podstatu problému.
- Udělejte si kávu správně: Proč voda z kohoutku není vždycky dobrá pro vás?
- Zde se dozvíte, co se stane, když použijete příliš tvrdou vodu.
- Tento rozsah tvrdosti je pro vaši kávu ideální.
Pokud si chcete uvařit kávu, potřebujete horkou vodu. K tomu se často používá voda z kohoutku: je rychlá a téměř vždy dostupná. Nyní odborník prozradil: pro přípravu dobré kávy je lepší vodu z kohoutku nepoužívat.
Ideální tvrdost vody pro přípravu kávy: toto rozmezí dokonale vyhovuje
Důvod: Voda z kohoutku je často příliš tvrdá, což má negativní vliv na chuť. Rozhodujícím faktorem je tzv. uhličitanové tvrdost vody. Malá odbočka do chemie: uhličitanové tvrdosti jsou jednou z nejdůležitějších jednotek měření vody. Zjednodušeně řečeno „udává schopnost vody vázat kyseliny“. Zajišťuje také stabilní hodnotu pH vody. Co to všechno má společného s kávou?
Podle odborníka na kávu hodně . Pro přípravu kávy by měla mít použitá voda uhličitanovou tvrdost „ pět až osm“, To je „ideální rozmezí tvrdosti“, říká odborník.
Odborník z baristické školy má trochu jiný názor : podle něj je ideální rozsah uhličitanové tvrdosti mezi třemi a šesti. V tomto rozmezí je aroma kávy nejlepší. Proto by se pro přípravu kávy měla používat voda s uhličitanovou tvrdostí mezi třemi a osmi. Pokud je hodnota nižší, je voda „měkčí“ – káva chutná mírně nakysle. Uhličitanové tvrdosti vody z vodovodu však obvykle přesahují ideální rozmezí. Voda se proto stává „tvrdší“, což znamená, že do popředí vystupuje hořká chuť kávy.
Existuje ještě jeden problém: tvrdá voda, tj. voda s vodním kamenem, může váš kávovar na dlouhou dobu zničit nebo prodražit. V kávovaru se totiž může usazovat vodní kámen, který nejenže mění chuť, ale také ucpává hadice a trysky.
Je voda příliš tvrdá? Co s tím můžete dělat
Tvrdost uhličitanové vody ve vaší oblasti obvykle zjistíte u svého dodavatele vody a energií. Pokud chcete proti (příliš) tvrdé vodě bojovat, máte několik možností:
- Použití stolního vodního filtru: Stolní vodní filtry jsou levné, odstraňují z vody nežádoucí pachy a činí ji měkčí. Filtrační patrony je však třeba měnit každých několik týdnů, což přináší další náklady.
- Filtrační systém na vodovodním kohoutku: Tento typ filtračního systému se nainstaluje během několika minut a filtruje vodu přímo při použití vodovodního kohoutku. Ačkoli tento systém obvykle stojí o něco více, později nevzniknou žádné dodatečné náklady.
- Minerální voda: Ano, je to tak. Minerální vodu lze použít i k přípravě kávy – pokud má „ideální stupeň tvrdosti“.
Důležité: předem si ověřte, zda skutečně potřebujete vodní filtr, a zjistěte si, jaká je tvrdost vody ve vaší oblasti. Pokud není o mnoho vyšší než „ideální rozmezí“, není nutné kupovat vodní filtr na kávu.