Banán každý den: jak vaše tělo reaguje

Banán každý den: jak vaše tělo reaguje

Jíte rádi banány? Zjistili jsme, jaký vliv mají na vaše tělo, pokud toto ovoce jíte pravidelně.

Banán je jedním z nejběžnějších druhů ovoce v České republice. Pochází z jihovýchodní Asie a do Evropy a Jižní Ameriky byl dovezen již v 15. století. Je jednou z nejstarších kulturních rostlin na světě a pěstuje se a vyváží především v Jižní Americe.

Banán roste jako keř a botanicky se řadí mezi bobule, protože se vyvíjí z vaječníku. Výraz banán pochází z arabštiny a znamená „prst“.

Existují tyto odrůdy banánů

  • Ovocný banán: Žlutý ovocný banán je oblíbený zejména v Evropě: může se jíst čerstvý a obsahuje škrob, cukr, vitaminy a sacharidy.
  • Kulinářský banán: Kromě žlutého ovocného banánu existuje také téměř černý kulinářský banán, který se používá jako základní potravina především v Asii a Jižní Americe. V syrovém stavu není stravitelný, proto se vaří, smaží, peče nebo frituje.
  • Textilní banán: Textilní banán se naproti tomu pěstuje hlavně pro své vlákno.

Listy banánu se používají jako krmivo pro zvířata a na střešní krytiny, zatímco květy se v Indii vaří a jedí jako zelenina.

Banán: co je uvnitř

100 gramů banánu obsahuje v průměru

  • 22 g sacharidů
  • 0,2 g tuku
  • 2,0 g vlákniny
  • 30 mg hořčíku
  • 12 mg vitaminu C
  • 7 mg vápníku
  • 1 mg sodíku
  • 0,2 mg zinku

Banán každý den: jak vaše tělo reaguje

Na co jsou banány dobré

  1. Banán je energeticky bohaté ovoce s průměrným obsahem kalorií 88-95 kilokalorií na 100 gramů. Díky rychle stravitelným cukrům rychle dodává tělu energii, proto je velmi oblíbený mezi sportovci.
  2. Má také vysoký obsah draslíku a nízký obsah soli, což může pomoci při vysokém krevním tlaku.
  3. Banán je bohatý na vlákninu, která podporuje střevní flóru a může pomoci při zácpě i průjmu.
  4. Čím je banán zralejší, tím více cukru a méně škrobu obsahuje.
  5. Banány navíc dokáží vyrovnávat kyselou hladinu pH v žaludku, a tím předcházet pálení žáhy a žaludečním vředům.
  6. Konzumace banánů může také vyvolat pocit uspokojení, protože obsahují tryptofan, který se v těle přeměňuje na serotonin. Serotonin je známý jako hormon štěstí a hraje roli při zdravém spánku.
  7. Banány obsahují také vitamin B6, který reguluje hladinu cukru v krvi.
  8. Ženám trpícím PMS může konzumace banánů zlepšit náladu.
  9. Vlákna uvnitř banánu, známá jako floém, dodávají plodu při jeho růstu živiny a vodu.

Tip: Tato vlákna je vhodné jíst, protože stále obsahují mnoho živin.

Správné skladování banánů:

Doporučuje se zavěšovat banány na háček namísto jejich skládání na plocho – vydrží tak déle čerstvé. Banány by se neměly skladovat v lednici, protože špatně snášejí chlad.

Je také známo, že proces zrání banánů urychlují jablka. Pokud tedy chcete banány uchovat ještě několik dní, je lepší je od jablek oddělit.

Banán každý den: jak vaše tělo reaguje

Banány ze supermarketu: na co si dát pozor

V supermarketu si můžete vybrat z různých druhů banánů: konvenční, bio a Fairtrade banány. Konvenční banány jsou ošetřeny škodlivou látkou thiabendazolem, která se může dostat do dužiny. Chcete-li jíst banány, které škodlivé látky neobsahují, doporučujeme vybírat si organické odrůdy.

V zemích, kde se banány pěstují, jsou mzdy velmi nízké a dělníci musí pracovat až 15 hodin denně. Jsou také vystaveni působení chemických látek, které mohou mít zdravotní následky. Označení Fairtrade znamená, že při produkci byla splněna určitá sociální, ekonomická a environmentální kritéria.

Přejít nahoru