Bylo nebylo… za sedmero převysokými horami, hlubokými vodami, devatero říčkami sídlí království, kde vládne silný, moudrý, zkušený a tiše našlapující jaguár a to království nepřeberného množství života, variability barev a neslýchaných zvuků, nejtajemnějších vůní se jmenuje džungle. Místní lidé objevily nektar Bohů, který se dá vyvážit zlatem – kakaové boby.

 

Kakao pojmenované Theobroma cacao – Divine smell – Božská vůně, bylo používáno pradávnými kulturami Aztéků a Máyů, žijících v Jižním Mexiku a centrální Americe jako léčivá rostlina k ceremoniálním účelům.

 

Duch dévy Cacaa byl podle dochovaných artefaktů jedním z nejmocnějších božstev v celé Májské kosmologii. Kousek po kousku odkrýváme Tajemství a dokonalost jejich společnosti a znalostí, tak jak se píď po pídi daří odkrývat dávno pohřbená a zapomenutá města těchto civilizací. Na jejich nejvyšších pyramidách už dávno rostou staleté stromy a v jejich vrcholcích se chechtají opice. Archeologové a antropologové přesto nepřestávají žasnout nad znalostmi dovednostmi Mayů (ať už jde o zavlažovací systémy nebo astrologii).

 

„Xocoatl“ (vyslovuje se „shoco-latle“-šokolatle-) slovo aztéckých domorodců v době konkvistadorské označující čokoládový nápoj a označující doslovně „srdeční krev“. Fluidum, které protéká srdcem znamenalo v tehdejším chápání světa Lásku!

 

I současném světě stále existují domorodci, ukrytí vysoko v horách, kteří užívají kakao jako facilitátora k jisté formě kolektivního lucidního snění. Etnobotanisté označují kakao jako „entheogen“, byť je pro tyto účely v dnešním světě zcela přehlíženo (zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Entheogen).

 

 

Co přesně pravé kakao obsahuje?

 

Vysoký obsah antioxidantů tolik potřebných k boji s volnými radikály, theobromin – uvolňuje endorfin (hormon štěstí), vitamíny, minerály (hořčík, měď, železo), proteiny, je ceněno jako superfood pro vysokou výživovou hodnotu.


V současnosti existuje mnoho zdravotních studií dokazujících mimořádně pozitivní vliv kakao na tělesnou schránku i psychickou stránku člověka. Ne každý Vám ale řekne, že absolutní většina tmavých víceprocentních čokolád neobsahuje ani zlomek aktivních ani žádných dalších látek, které by jste v nich rádi nalezli. Amritam momentalně pracuje zejména s kakaem z Guatemaly, které je stále pěstováno se záměrem a zpracováním pro ceremoniální a výživové účely.

 

Většina „raw“ běžně dostupného kakao z Peru a Ekvádoru má 85-90% potenciálu a síly námi používaného kakaa a pouze 25% obsahu „dobrůtek“, na které se soustředíme. Většina kakaových rostlinek je hybridizována z původní „criollo“ varianty a dalším komerčním zpracováním ztrácí i další komponenty a hodnoty. Mnoho odrůd i kvalitních čokolád se k našim účelům nehodí, protože stále obsahují tolik kofeinu, že by naše procesy spíše rušily a mohou zve vyšších dávkách způsobovat až nauzeu a zvracení.

 

Námi používané kakao je oblíbené v mnoha yoga studiích kolem světa, kteří si vychutnávají loupané kakaové boby namáčené v agávovém nektaru, pro napojení a lepé udržitelný fokus. Existují čokoládové bary, kde Vám místo alkoholu naservírují k popíjení kakaový „superfood“ drink (alkohol je ve společnosti zneužíván jako „lubrikant“ k uvolnění potlačením strachu, čímž nám dodá potřebnou kuráž), s paňáčkem kakaa se ale můžeme propojit s ostatními v srdečném a otevřeném prostoru, který kakao facilituje. Kakao tedy zvyšuje naši schopnost soustředit, čímž zvýší naši produktivitu, povznese náladu a může dorazit i kreativita =o).

 

 

Historie kakaa:

Už jsme si řekli mnoho o využití kakaa dávnými a velmi vyspělými civilizacemi světa. Do světa se začalo šířit přes objevitelské/dobyvatelské expedice evropanů. V dějinách se domnívají, že kakaové boby přivezl na španělský královský dvůr.  Cortez při jeho návratu z Nového Světa v roce 1519, Španělé rychle převzali zvyk popíjení kakaového nápoje. Nicméně rozmazleným jazýčkům šlechty tento nápoj nepostačil v původní podobě a bristkně se jali hořkou chuť kakaa upravit přidáním cukru…

 

„xocoatl“ – slovo aztéckých domorodců v době konkvistadorské označující čokoládový nápoj(vyslovuje se „shoco-latle“-značilo to heart blood – srdeční krev-fluid, která protéká srdcem je – láska… Aztékové a Mayové tvrdí, že když je Harmonie na zemi narušena, duch kakaa přichází aby opět nastolil klid a mír otevřením lidských srdcí…. Čas je Teď… nejhlubší temnota před Úsvitem

 

Kakao  – Duch – Dévy Kakaa bylo podle dochovaných artefaktů jedním z nejmocnějších božstev v celé Májské kosmologii. Tradice používání kakaa pro ceremoniální účely se rozšířila i po Guatemalu, střední Ameriku a část Ameriky Jižní. Bylo dlouhé roky ignorováno jako léčivá rostlina či rostlina síly, protože nedisponuje psychedelickými účinky.

 

Jak už to tak bývá, ty nejlepší medicíny bývají zatraceně nedobré a hořké na chuť, ale sladké pro duši! Ale my Vás chceme léčit jako celek… a tak stačí někde ubrat a jinde přidat, aby se vše vybalancovalo. Pídíme se nejen po zázračných lécích a pomocnících z říše rostlin a případně i živočichů,ale připravujeme lektvary a nektary mnoha podob.

 

O kakau jeho účincích na organismus, nutričních hodnotách, proč raw a nebo ne, zázračném nápoji plném antioxidantů a vitamínů:

Chocolate is our medicine

Klepy o tom, že ženy milují čokoládu?A trojnásobně, když menstruují?!

Není to pověra – je to fakt.

Rozhodně se nebavíme o kelímku čokozmrzky nebo cukrem a náhražkami mléka přesycenými čokoládami a pamlsky, ale o kvalitní čokoládě, o čistém kakau…

Co se Vám snaží vaše bažení po čokoládě říct…:

potřeba více zdravých tuků, zvýšená potřeba Mg- hořčíku, který rozvolňuje křeče ve svalech a tedy i v hladké svalovině dělohy…může se Vám výrazně ulevit, pokud trpíte menstruačními bolestmi.

Potřeba rychlé energie:

Změny hormonální hladiny během menstruačního cyklu mohou vést k únavě , což je tělesná zpráva našeho těla, jehož potřebám je dobré naslouchat, ale nekomfortní stavy únavy můžeme regulovat. V tom Vám pomůže Theobromin lépe než kofein…

Need a boost? Potřebujete podpořit?možná i nakopnout?

Pokud vás PMS stahuje ke dnu – může Vám kakao pomoci, než-li objevíte, co za tím stojí skutečně a jak se svou periodou a zprávami dělohy pracovat a žít v míru. Kakao stimuluje mozkovou kůru, aby uvolnila trošku těch “ feel good” chemických sloučenin. Phenylethylamin je příbuzný adrenalinu a je to právě on, který se uvolňuje v mozku, když se právě zamilujeme. Tatáž molekula stojí za zvýšeným fokusem a celkovou koncentrací a přítomností=o)

atx, antioxidanty tolik se o nich mluví, ale k čemu vlastně přesně slouží? Každá molekula může oxidovat oxidační reakce je taková, kdy molekula ztrácí elektron a taková molekula se potom nazývá volným radikálem – o těch už jste asi zaslechli..takoví radikálové=o) se poté potulují naším tělem…a jsou spojování s mnoha degeneračními procesy…jediné, co ale hledají je elektron k mání, aby se opět staly kompletními (po tom toužíme přece všichni ?). Jenomže si bez zeptání ukradnou elektron z našich zdravých buněk…Toto je zcela normální proces života – problém nastává ale v našich životních podmínkách – kdy žijeme ve zdevastovaném a znečištěném prostředí…Tehdy naše tělo potřebuje trošku napomoci, ke své regenaraci a aby se s přemírou takových molekul vyrovnalo.

A právě antioxidanty jsou dobrovolnými dárci takového potřebného elektronu. Tím neutralizují volné radikály..a mezi ně patří i následující vitamíny a minerály :

A – nezbytný pro růst a buněčný vývoj, zrak, imunitní funkce, zdravá kůže a sliznice dých. cest

C – potřebný k tvrbě kolagenu (zdravé kosti, zuby, dásně chrupavka a kůže) a pro funkci neurotransmiterůa pomáhá absorpci železa z potravy!

E – tokoferol – pomáhá zabraňovat oxidaci polynenasycenných mastných kyselin volnými radikály v buněčných membránách a tkáních (nedostatek- hemolytická anémie )

Sodík – jeho nedostatek zaznamená zejména kardiovaskulární systém

Měď – obdobně jako sodík,ale doporučuji si počíst proč například ajurvéda používá tak významně měděné nádoby na skladování vody apod. !!!

Fosfor a Vápník – netřeba představovat, hledáte-li jejich zdroje

Selen – významný antioxidant , je nezbytný pro tvorbu aktivní formy hormonu štítné žlázy

Železo – bez železa se nemůže uskutečnovat tvorba hemoglobinu , jeho enzymy se účastní přeměny beta-karotenu na vit. A, další jsou nezbytné pro syntézu DNA, RNA a kolagenu…tolik důležité zejména pro těhotné a kojící…

Zinek – má nezastupitelnou úlohu při replikaci genetického materiálu každého jedince ( významný při vývoji vaječníků a varlat), povzbuzuje zdravout chuť k jídlu

Chrom obsažený v kakau relaxuje – uvolňuje stresové faktory z těla. Společně s vysokým obsahem hořčíku, která relaxuje svalstvo, upravuje zažívání.

Společně s vysokým obsahem hořčíku, který relaxuje svalstvo, upravuje zažívání, nezastupitelná úloha v proteinové syntéze, transmise impulzů mezi nervovými spoji

Q-10 – koenzymy jsou organické složky spolupracující s enzymy a urychlující biologické procesy

 

Kdo by se rád dozvěděl o speciálním Spojení Ženy a Kakaa – léčivé cestě pro duši … můžete číst dále zde:

přijďte se napojit

https://amritam.cz/?p=1114