Sladká pochoutka s mnoha výhodami, nebo skutečná kalorická bomba? Odborník na výživu nám prozradí, jaké jsou nutriční výhody čokolády.
Čokoláda je vášní gurmánů již po staletí. Odpůrci ji kritizují za to, že je příliš kalorická a nutí vás hlídat si váhu po snědení více než dvou čtverečků. Obhájci naopak vyzdvihují její uklidňující, revitalizující sladkost, schopnost zlepšit náladu po dlouhém dni a protizánětlivé vlastnosti. Odborník na výživu a nutriční specialista, nám pomáhá udělat si jasnější obrázek o lahodném světě kakaa.
Hořká, bílá nebo mléčná čokoláda: kterou si vybrat?
Ve vyváženém jídelníčku se zdaleka nejvíce doporučuje hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa (nejméně 70 %). „Má více vlákniny, více antioxidantů a o něco méně tuku než bílá nebo mléčná čokoláda,“ potvrzuje odbornice na výživu. Bílá čokoláda neobsahuje kakao, pouze kakaové máslo, sušené mléko a mléčný tuk. Mléčná čokoláda obsahuje malé množství kakaa (25 až 35 %), mléko a tuk.
Hořká čokoláda obsahuje nejvyšší množství kakaa. Je ideální pro vychutnání všech jejích zdraví prospěšných látek! Národní agentura pro zdraví a bezpečnost uvádí čokoládu jako hlavní zdroj hořčíku ve stravě spolu s olejnatými semeny, kávou a celozrnnými obilovinami. Připomeňme, že hořčík hraje klíčovou roli ve správném fungování nervového a svalového systému.
Jaké jsou nutriční výhody čokolády?
Hořká čokoláda je nejen zdrojem hořčíku. „Vysoký obsah draslíku a vápníku v čokoládě poskytuje výživovou hodnotu pro nervový a svalový systém a také pro růst kostí,“ říká nutriční terapeutka. Konkrétně podle tabulky nutričního složení obsahuje 100gramová tabulka hořké čokolády přibližně 562 mg draslíku a 130 mg vápníku.
Kakao je také vynikajícím zdrojem flavonoidů. Tyto antioxidanty pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, čímž snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a předčasného stárnutí buněk. „Kakaové boby přirozeně obsahují 8 % antioxidantů, ale čím nižší je obsah kakaa v čokoládě, tím nižší je obsah antioxidantů,“ uvádí se ve zprávě Národního institutu pro zdraví a lékařský výzkum. „Proto by se měla upřednostňovat „hořká“ čokoláda s vysokým obsahem kakaa.“
Je čokoláda dobrá na náladu?
Čokoláda je často spojována s potěšením, a to z dobrého důvodu: obsahuje tryptofan, aminokyselinu, která je prekurzorem serotoninu, často označovaného jako „hormon štěstí“. Serotonin hraje klíčovou roli při regulaci nálady a spánku. „Čokoláda usnadňuje usínání a podporuje pohodu,“ vysvětluje odbornice na výživu. „Chuťový požitek, který přináší, navíc stimuluje produkci endorfinů – hormonů, které zajišťují pocit uvolnění a spokojenosti.
Ve studii Deprese a úzkost, která byla zveřejněna v časopise Medical Journal 2019, vědci analyzovali konzumaci čokolády u více než 13 000 dospělých Američanů. Výsledky ukázaly, že milovníci hořké čokolády měli o 70 % nižší pravděpodobnost výskytu klinických příznaků deprese než ti, kteří ji nejedli vůbec.
Jezte však s mírou!
Navzdory mnoha zdravotním benefitům je důležité si uvědomit, že čokoláda, dokonce i hořká, je stále vysoce kalorická kvůli obsahu cukru a tuku. Ve 100 g hořké čokolády je v průměru 39,5 g cukru a 36,1 g tuku. Celkově celá tabulka hořké čokolády odpovídá 557 kilokaloriím. Snadněji se to řekne, než udělá, ale nenechte se při mlsání čokolády zlákat ke spolknutí celé tabulky! Odborníci na výživu doporučují v rámci vyvážené stravy sníst maximálně dva čtverečky čokolády denně na osobu.