Při zběsilém tempu každodenního života, které vede mnoho Čechů, je zcela normální, že jedí málo nebo vůbec nic. Ve skutečnosti je obvyklým výjevem sníst v tuto denní dobu kousek ovoce, jogurt nebo sklenici mléka se sušenkou.
Což je logicky špatně. Jde o stejně důležité jídlo jako snídaně a oběd, kde by měla mít kvalita přednost před kvantitou, protože se jí v posledních hodinách dne, kdy klesá úroveň aktivity a chystají se do postele.
Vlastnosti
„Pokud jíme pouze ovoce, výrazně vytěsňujeme jiné potraviny, které je důležité konzumovat, jako jsou vejce, ryby nebo zelenina“, říká odborník na výživu. Není to špatné, ve výjimečných případech, například když jste nemocní nebo nemáte chuť k jídlu.
Problém nastává, když z toho uděláme zvyk. Podle odbornice nepřikládáme dostatečný význam vyvážené stravě obsahující všechny živiny, které tělo potřebuje. A samozřejmě se pokud možno vyhýbáme prázdným kaloriím, které nepřinášejí ani užitek, ani pocit sytosti.
Kompletní seznam
Mezi nejdůležitější důvody, proč večeřet, patří následující:
- Pomáhá budovat svaly. Zlepšuje syntézu svalové tkáně, pokud je složena převážně z bílkovin.
- Zlepšuje ranní metabolismus. To je způsob, jakým vaše tělo přeměňuje potravu na energii.
- Snižuje chuť na pečivo a sladkosti po ránu. Pokud při hubnutí nevečeříte, budete se budit s chutí na sladké a nakonec se přejídat.
- Pomáhá vám lépe spát a odpočívat. Zlepšuje kvalitu spánku.
Věci, které je třeba zvážit
Obecně stojí za zmínku, že nejdůležitější věcí pro dokonalou večeři na hubnutí je rovnováha. Někteří odborníci na výživu nyní doporučují kombinaci libových bílkovin, sacharidů s nízkým glykemickým indexem a zdravých tuků, zejména na začátku roku.
Alternativou večeře mohou být grilovaná kuřecí prsa, chřest a malá porce quinoy. Další možností by mohl být salát ze špenátu, grilovaného lososa a malého množství avokáda, který se v posledních letech stal velmi oblíbeným.