Odborníci na bezpečnost doporučují, aby dvířka trouby nikdy nezůstávala po použití otevřená

Odborníci na bezpečnost doporučují, aby dvířka trouby nikdy nezůstávala po použití otevřená

Je to běžná praxe ve většině domácností, a přestože jsme to někdy udělali všichni, není to vůbec žádoucí. Dvířka trouby zůstávají při pečení zavřená, ale mnoho lidí je nechává po pečení pootevřená nebo je vyklápí, aby teplo rychleji unikalo.
Většina trub je vybavena ventilátory, které odvádějí horký vzduch a vlhkost ven, takže není nutné otevírat dvířka trouby po použití, a v některých případech to může být dokonce škodlivé.
Návody k použití těchto trub jsou velmi jasné a výrobci obvykle uvádějí, zda je třeba po použití trouby otevřít její dvířka a vyvětrat ji. Někteří výrobci například požadují, aby se trouba ochlazovala pouze při zavřených dvířkách.
V opačném případě může unikající teplo poškodit sousední nábytek. To platí zejména pro nábytek s lamelovými čely, protože ta se mohou působením tepla časem odlupovat.
Vlivem zvýšené vlhkosti a zbytkového tepla se může odlupovat také barva na sousedních stěnách nebo tapety v kuchyni. Podle odborníků existuje také zvýšené riziko poranění dětí a domácích zvířat, pokud jsou dvířka trouby otevřená, když je spotřebič horký.

Odborníci na bezpečnost doporučují, aby dvířka trouby nikdy nezůstávala po použití otevřená

Přejít nahoru