Jaký je rozdíl mezi ceremoniálním kakaem a běžně dostupným kakaovým práškem

(byť organického původu) ? 

 

Představa, že kakao – nejčastěji považované za běžnou čokoládovou tyčinku nebo blok či exotickou superpotravinu – je lékem a ještě s duchovním aspektem, může být pro některé novým pojmem.

 

Kakao plně vstoupilo do mého života před 6-ti lety a od té doby jsem svědkem velkých individuálních proměn. Kakao přináší každému jiná sdělení šitá na míru, možná také každý ve svém založení nasloucháme svému nitru odlišně. Tak nebo onak má kakao schopnost nás navigovat životem velmi jemně a přirozeně a životní změny jsou přitom markantní. Většina lidí, se kterými mluvím o Pravém Kakau (což je takový můj osobní výmysl) a tedy ceremoniálním Kakau, jsou zaujati a přitahováni touto myšlenkou, ale nejsou si jisti, jaký je rozdíl mezi surovým kakaovým práškem, který se nachází ve vašem místním obchodě se zdravou výživou  a pastou „ceremoniální kvality“… A tak mne napadlo pár postřehů sepsat a doufám, že Vám přinesu nové informace, ale především chuť a motivaci prozkoumat ten rozdíl na vlastní tělo!=o) 

 

Kakaový prášek

Nejprve prozkoumejme rozdíl mezi kakaem – Cocoa (vyslovuje se „koko“) a kakaem – Cacao (vyslovuje se „kakaow“).Tyto dva pojmy se často mísí a přestože mohou být hláskovány podobně, nejsou stejné kvality. Téměř vždy budete preferovat Cacao kakao verzi=o)

Cocoa – byl pražen po dlouhou dobu a při vysokých teplotách, což mění molekulární strukturu kakaového bobu a snižuje tak jeho přirozeně bohatou nutriční hodnotu.

Cacao – i když může být organický, „surový“ a „superpotravina“ je také dlouze zpracován podle komerčních standardů a tedy dochází k odstranění naturálních zdravých tuků z bobu – a vzniká tzv. kakaové máslo. To ale znamená, že bylo také zničeno něco z živých enzymů, zdravých tuků a většina jemných energetických vlastností kakaa. 

 

Nic z toho není problém, pokud se zaměřujete spíše na chuťový požitek či hledáte soustředění a energy – boost (podporu) , kterou kakaové boby nabízejí. 

 

Ale protože byl prášek oddělen od své přírodní vlákniny a tuku, může přehnaně stimulovat váš jemný nervový systém a daň z toho mohou zaplatit vaše játra a zažívací trakt (podobně jako po požití kávy) https://amritam.cz/?p=1263 (pravda o kofeinu a jak mít víc energie i bez něj). Věda už prokázala, že konzumace těchto rostlinných stimulantů (např. kávy a kakaa), které když obsahují své zdravé a nijak poškozené tuky jsou pro tělo mnohem prospěšnější. Dokáží si asistovat ve vstřebávání živin a v postupném uvolňování dalších prospěšných látek. 

 

Občas jsem používala práškové kakao k přípravě rychlého ranního tonika s kořením nebo medicinálními houbami nebo v smoothies, bliss balls apod. – ale od doby, co asi všichni máme v kuchyni mixér – už práškového kakaa není třeba. Věřím, že kakao je vzácné ve všech svých podobách a je krásnou cestou a praxí, jak se každý den spojit s podstatou lásky. Čokoláda se z „nějakého“ důvodu stala symbolem lásky a romance, protože v nás emocionálně, fyziologicky a psychicky vytváří pocity otevřenosti, radosti a potěšení! Euforie!!! Osobně cítím, že afrodiziakální stav není našemu tělu cizí a zvláštní…je to náš přirozený stav, ze kterého neustále unikáme… 

 

Ceremoniální kakaová pasta

Kakaové boby se vyloupou z lusků a nejprve se nechávají zkvasit (je mnoho způsobů a je třeba být na to domorodý odborník), následně se lehce opékají (toasted/roasted cacao) nebo jen suší na slunci. Poté se oloupou ze své pevné slupičky (obvykle ručně – a to mi věřte, že je práce meditativní…zlaté spařování mandlí=o)) a tradičním způsobem jsou semlety v kamenném mlýnu až dokud se nevytvoří voňavá pasta, která se slije do bloků – nic nepřidáno, nic odstraněno. Tuk obsažený v bobu zůstává neporušený, což pomáhá vyrovnat jeho stimulační vlastnosti a usnadňuje vstřebávání po delší dobu.

Jedná se o kakao v jeho nějčistší formě, kterou využívaly starodávné středoamerické civilizace po tisíce let při slavnostních obřadech a oslavách.

 

Podíváme-li se na domorodou moudrost předávanou z generace na generaci a způsob jakým s tímto medikamentem pracovali, můžeme se dozvědět více o léčebném přístupu a jejich vztahu s duchem kakaa jakožto rostlinnou medicinální.

 

Zatoužíme-li po čokoládě (zejména dámy budou vědět, o čem hovořím), naše těla ve skutečnosti žádají skutečnou výživu a pozornost…Požadují onu multidimenzionální, léčivou sílu medicíny kakaa a všem posvátnou sebelásku, která je neodmyslitelná, pokud si jen uděláme na skutečnou celotělovou výživu prostor.

 

Zejména ženám jsem věnovala tento článek – Jak nám může pravá čokoláda pomoci s PMS aneb čokoláda je naše Medicína- https://amritam.cz/?p=1266

 

Právě ceremoniální kakao by mělo pocházet z původních typů kakaovníků (výnos versus kvalita), ideálně je k němu přistupováno jako k posvátné tradiční rostlině od bobu až k finálnímu produktu.

 

…a obsahuje velmi vysoký poměr Theobrominu (právě tente alkaloid je zodpovědný za ten božský kakaový odér a za naše povznesené vědomí a jemnohmotná těla při jeho požití…ano pravé kakao je zcela jistě extatické a afrodiziakální)…Většina prodejců kakaa vám spíš předloží, kolik obsahuje kakaový bob kofeinu…!!!??? Ano, kakao také obsahuje alkaloid kofein, který už je většině známí a to ne zrovna vždycky v pozitivním kontextu.

 

 

Pro naše účely osobního pátrání a růstu hledáme kakao s nejvyšším možným podílem Theobrominu.

 

Shrňme si to:

Při nákupu jakéhokoliv typu kakaa je nejdůležitější pátrat po jeho etickém původu, a zda pochází z udržitelného zemědělství a je pěstováno sklízeno a zpracováváno odpovědně. 

Čokoládový průmysl může být v určitých částech světa velmi temným místem. Právě kakao je plodina vysoké náročnosti na vodu – a tedy nepatří nikam, kde není vody dostatek. Je jen na nás, zda přestaneme podporovat značky, které neodpovídají našim požadavkům pro zdraví Planety a sebe samých a i nadále pokračují ve vykořisťování kultur a Země. ( Food Empowerment Project je skvělý zdroj a uvádí stovky společností, které by doporučili a nebo právě naopak!)…Co se týká vyhlášenného práškového kakaa holandského typu, byla bych dvakrát tak opatrná!

 

Ach, ta západní kultura…

 

…může být tak akčně/produktivně zaměřená – zamysleme se kolik jen posvátného jsme si od domorodých kultur vzali, rozemleli a překroutili z léku k něčemu, co je zneužíváno a páchá škody na zdraví našem a našich dětí, na vztahu k životu a sobě sama? Tabák, káva, chemická extrakce a napodobeniny drog, které pro některé kultury mají životně důležitou roli. Neuvědomělé pěstování kultivarů kakaa má ničivé následky obdobně jako plantáže sóji nebo olejnatých palem…

 

Kakao je jiné. Pokud se setkáte s pravým kakaem a ne tabulkou plnou mléka, bílého cukru s příchutí kakaa… Žádá nás, abychom naslouchali a cítili.

 

Vybízí nás, abychom popřemýšleli o tom, jak se pohybujeme životem? Kdy jsme v ceremonii a přítomní nejen tělem ale také duchem? Kdy si uděláme čas na spojení s našim tělem a srdcem? Kdy pouštíme celý svět do našeho nitra a sebe do světa?… Kolikrát a jestli vůbec si uděláme čas na to, abychom uctili sebe sama, naše vztahy a všechny způsoby, kterými jsme vyživování. Tyto momenty nám pomáhají zvědomit si, zapamatovat a prožít pocit vzájemného propojení a smyslu. Kakao je jen jedním z mnoha nástrojů dostupných na této planetě, jak zažít tento druh spojení a naladit se na to, kdo ve skutečnosti jsme a proč jsme sem přišli.

 

Zajímá Vás i nadále, co je to kakaový obřad? Z úcty k tradici a předkům souzním s tím, že skutečný kakaový rituál mohou provádět jen potomci mayské nebo aztécké a jiné kakaové kultury…

 

Nicméně lze navázat na naše kořeny a aktuální potřeby přestat se sytit a rozptylovat vnějším…více k obřadům v našem podání naleznete třeba zde:

 

  

Nu a co je tedy lepší? Odpověď už si asi najdete sami.

Vše záleží na tom, jakou hledáte zkušenost nebo co vlastně hledáte? A je to zcela individuální. Nejdůležitější částí je pěstování vztahu s kakaem nebo jakoukoli rostlinou/medikamentem/místem/bytostí… pro mne to byl na počátku proces experimentování – s úctou a hravou zvědavostí jsme prozkoumávali nejprve čistě v ženských kruzích účinky Kakaa na naše těla, stav mysli, celkové rozpoložení…

Možná chcete se slavnostní porcí kakaa začít několik vašich raních meditačních praxí…jindy možná jen potřebujete jemnější a plnější pohroužení se do výroby vašich vlastních nektarů nebo vaší osobní a delikátní tvorby… možná si chcete jen promluvit z jiného úhlu pohledu (ze srdce a klidu) a nastavení s partnerem, rodičem, dospívající dcerou, jinou blízkou a přesto vzdálenou osobou…

Kakao je třeba respektovat, projevit mu úctu, jelikož je Vaším partnerem, nástrojem k objevování nových rovin a poloh…pomůže Vám úmysl/záměr a povede Vás vděčnost…

Zavěrem posdílím, co považuji zcela za etickou čokoládu slučující se se všemi výše zmíněnými zásadami, které v péči o kakao požaduji a vyhledávám já.

 

Upřednostňuji např. Čokoládovnu Ajala

Vyberou si i vegani..používají kamenné mlýny, tradičně sladí organickou panelou, se kterou si kakao dobře souzní. A já zkrátka poznám, když ke kakau někoho přivede láska na první pohled, která roste a prohlubuje se každým dnem a rokem víc a víc…

 

 

Kakao
je naše medicína

Need a boost? Potřebujete podpořit? Možná i nakopnout? Kakao stimuluje mozkovou kůru, aby uvolnila trošku těch “ feel good” chemických sloučenin. Phenylethylamin je příbuzný adrenalinu a je to právě on, který se uvolňuje v mozku, když se právě zamilujeme. Tatáž molekula stojí za zvýšeným fokusem a celkovou koncentrací a přítomností… více

Pin It on Pinterest

Share This