Alternativa k masu… Co je to „moučka z červů“, která se dnes nachází v mnoha potravinách?

Alternativa k masu... Co je to „moučka z červů“, která se dnes nachází v mnoha potravinách?

Evropská unie od 10. února povolila prodej potravinářských výrobků, včetně chleba a těstovin, které obsahují ultrafialově ošetřený žlutý prášek z moučných červů. Účelem prodeje tohoto výrobku je nabídnout alternativu k masu.

„Trochu slizké, ale chutné,“ přiznal Simba ve Lvím králi poté, co ochutnal hrst hmyzu. I když v jiné podobě, tito malí tvorové se už možná dostali na váš talíř, aniž byste si to uvědomili. Prášek z moučných červů se totiž od 10. února objevuje v některých výrobcích na pultech obchodů.

„Moučka“ ošetřená ultrafialovým světlem

Evropská komise 20. ledna na žádost potravinářské společnosti Nutri’Earth povolila prodej těchto úžasných výrobků. Podle oficiálního textu se jedná o „chléb a rohlíky, koláče, těstoviny, tavené bramborové výrobky, sýry a sýrové výrobky a ovocné nebo zeleninové kompoty“. Nová „žížalí mouka“ bude pravděpodobně obsažena v množství 1 až 4 procenta z celkového množství výrobků.

Alternativa k masu... Co je to „moučka z červů“, která se dnes nachází v mnoha potravinách?

Dotyčný červ je ve skutečnosti larva brouka Tenebrio molitor. Ve svém larválním stádiu je známý jako „červ žluté mouky“ kvůli své výrazné zálibě v obilné mouce. Po rozemletí na prášek a ošetření ultrafialovým světlem Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) rozhodl, že „není nebezpečný“.

Alternativa k masu

Cílem uvedení tohoto potravinového prášku na trh je nabídnout alternativu k masu.

Výhodou hmyzu je, že poskytuje příjem živin a bílkovin srovnatelný s tradičním masem a má vysoký obsah tuku, vitaminů, vlákniny a minerálních látek.

Jejich dopad na životní prostředí je menší než u skotu, protože neprodukují tolik skleníkových plynů. Jejich produkce je také jednodušší a levnější, ať už jde o půdu, vodu nebo obilí.

Alternativa k masu... Co je to „moučka z červů“, která se dnes nachází v mnoha potravinách?

Potenciální alergie

Stejně jako každá jiná složka by měla být i moučka z červů uvedena ve složení výrobků, v nichž je přítomna. Je také uvedena na seznamu alergenů: EFSA upozornil, že může „vyvolat alergické reakce u lidí s alergií na měkkýše a roztoče“. Další alergeny mohou být ve zpracovaném výrobku přítomny, pokud jsou „přítomny v substrátu, kterým se hmyz živí“.

Evropská unie již povolila prodej celých larev sarančí stěhovavých a cvrčků domácích, moučných červů a „částečně odtučněného prášku“ cvrčků domácích od roku 2022.

Přejít nahoru