Domácí kuchyňské triky přesahují rámec vaření. Zde je jednoduchá aplikace potravinářských ingrediencí jako jednoduchých chemikálií. Přispívají k udržení správného prostředí pro potraviny v naší chladničce.
Pečujme o své chladničky
Chladničky radikálně změnily náš život, i když svět bez nich je tak daleko v čase, že už ho ani nevnímáme. Dnes však můžeme nakupovat a skladovat více potravin a po delší dobu než kdy dříve. Chladničky však nezaručují stoprocentní úspěch v neplýtvání potravinami.
Někdy se v nich zkazí i potraviny. Důvodem bývá přílišná vlhkost. Potraviny tak snáze podléhají hnilobě a plísním. V ideální chladničce by měl být vzduch uvnitř velmi suchý.
Domácí pohlcovač vlhkosti
K dokonalosti však máme většinou daleko. Zelenina skladovaná ve velkém se vypařuje. V létě se do ní při každém otevření dostává vlhký vzduch a zvyšuje teplotu. Někdy také vložíme potraviny, aniž bychom je přikryli pokličkou, nebo dokonce hrnec s polévkou, který je příliš teplý.
Jak situaci napravit? Je snadné koupit pohlcovač vlhkosti, ale ještě snazší je si ho vyrobit. Využijeme k tomu vlastnosti soli, která je hygroskopická, což znamená, že silně pohlcuje vlhkost. Hodit se bude také káva, trocha ovesné kaše nebo rýže a hliníková fólie.
Pohlcovač vlhkosti ze soli
Sůl pohlcuje vlhkost, ale při kontaktu se mění v hrudku. Přidáním něčeho, co podobné vlastnosti nemá, také zabráníte slepení. Smíchejte tedy lžíci soli se lžící ovesné kaše, rýže nebo kávy.
Tuto směs rozetřete na proužek alobalu a srolujte do kuličky. Pomocí párátka udělejte na jedné straně několik otvorů. Domácí pohlcovač vlhkosti vložte do chladničky. Pokud použijeme kávu, může navíc pohlcovat pachy.
Pohlcovač pachů do chladničky
Druhou funkci však lépe zvládne jiná přísada. Tou je jedlá soda. Tento univerzální produkt má mimo jiné tu vlastnost, že poměrně účinně pohlcuje pachy.
Způsob přípravy je stejný jako v prvním případě. Stačí vzít tolik jedlé sody, aby měla koule dostatečně velký objem. Zabalte jedlou sodu do hliníkové fólie a vložte ji do chladničky, abyste bojovali s nepříjemnými pachy, které jsou také příčinou plýtvání potravinami.