Proč byste se podle odborníků měli vyhnout mytí nádobí pomocí mycího prostředku na nádobí?

Proč byste se podle odborníků měli vyhnout mytí nádobí pomocí mycího prostředku na nádobí?Zjistěte, jaká jsou zdravotní rizika a jaké jsou nejlepší přírodní alternativy.

Používání mycího prostředku je při mytí nádobí a dalšího kuchyňského náčiní po jídle nezbytné. Lze jej použít i v jiných částech domácnosti, protože jeho obsah v kombinaci s dobrou houbou nebo hadrem dokáže rychle a účinně uklidit během několika sekund.

Odborníci však tvrdí, že používání mycích prostředků může být škodlivé pro zdraví a životní prostředí. Proto doporučují účinné a mnohem levnější přírodní alternativy.

Proč se nedoporučuje používat prací prostředky

  • Komerční prací prostředky často obsahují chemické složky , jako je čpavek, fosfáty a parabeny, které mohou mít vliv na naše zdraví, protože dráždí pokožku, oči a dýchací cesty .
  • Obsahují látky, které se špatně biologicky rozkládají, a když se uvolní do vody prostřednictvím dřezů nebo kanalizace, mohou znečistit řeky a oceány a ovlivnit vodní organismy.
  • Zbytky chemických látek z těchto výrobků zůstávají na površích nebo potravinách, což zvyšuje riziko kontaminace.

Proč byste se podle odborníků měli vyhnout mytí nádobí pomocí mycího prostředku na nádobí?

Jaké jsou alternativy k náhradě mycích prostředků?

Podle odborníků jsou nejúčinnějšími alternativami pracího prášku ocet, jedlá soda nebo citronová šťáva.

Ocet má antimikrobiální vlastnosti a snadno odstraňuje mastnotu, zatímco jedlá soda odstraňuje skvrny a nahromaděnou špínu. Citronová šťáva zase funguje jako přírodní bělidlo a dezinfekční prostředek díky obsažené kyselině citronové.

Volbou přírodních alternativ jste méně vystaveni působení chemických látek, které mohou dráždit některé části těla a způsobovat vysušení a svědění.

Přejít nahoru