Už víme, že mikroplasty jsou nebezpečné a nacházejí se v mnoha výrobcích, které konzumujeme. Víme také, jak se jim vyhnout – například jednoduše odmítat nápoje v plastových lahvích a potraviny uchovávat ve skleněných nádobách.
Existuje však osvědčená metoda, jak nano- a mikroplasty z vody odstranit. Podívejte se, co musíte udělat – řešení netrvá dlouho.
Mikroplasty jsou všude a je obtížné je zcela odstranit.
Nano-plasty jsou plastové částice o velikosti menší než 1 mikrometr (1 mikrometr, což je tisícina milimetru). Jedná se o ještě jemnější plasty než mikroplasty, které jsou definovány jako částice o průměru od 1 mikrometru do 5 mm. Částice obou typů se vyskytují ve vodě, půdě, vzduchu a potravinách.
Do lidského těla se dostávají požitím kontaminovaných potravin a tekutin, vdechováním částic ze vzduchu a přes kůži, například při používání kosmetiky obsahující velmi jemné plastové složky.
Jedním z největších rizik spojených s tímto je schopnost mikroplastů absorbovat a přenášet toxické látky. Působí jako houba, která přitahuje pesticidy, těžké kovy a další chemické znečišťující látky, které mohou po požití způsobit negativní zdravotní účinky. Ačkoli se účinky mikroplastů na lidské zdraví stále zkoumají, analýzy naznačují, že mohou negativně ovlivňovat zejména střevní mikrobiom.
Vzhledem k rozsahu problému je obtížné se mikroplastům vyhnout a jejich eliminace je téměř nemožná, protože se staly v životním prostředí všudypřítomné. Existuje několik způsobů, jak snížit jejich spotřebu a expozici.
Nejdůležitějším krokem je volit vodu z kohoutku namísto balené, protože plastové lahve často obsahují mikroskopické plastové částice, které se dostávají do tekutiny. To však není jediný způsob – jak ukazuje výzkum, vodu můžeme „čistit“ i jinými způsoby.
Zbavte se mikroplastů převařením a filtrováním vody
Studie vědců z čínské univerzity v Jinanu ukázala, že převařením a filtrací tvrdé vody lze účinně odstranit mikroplasty. Převařením se na plastových částicích vysráží uhličitan vápenatý, který vytvoří sraženinu, jež na sebe plastové částice naváže.
Po ochlazení tato sraženina zůstává v konvici a lze ji odstranit a zbývající mikroplasty dále filtrovat, například pomocí kávového filtru.
Experimenty ukázaly, že ve vodě s vysokým obsahem vápníku (300 mg CaCO₃ na litr) tento proces eliminuje až 90 % mikroplastů, zatímco v měkké vodě (méně než 60 mg CaCO₃ na litr) je redukce asi 25 %.