Připálený hrnec je jev, se kterým se setkává mnoho lidí. Při vaření v kuchyni bohužel takové situace nastávají často. Nejdůležitější je vědět, jak si s nimi poradit. Existuje mnoho způsobů, jak dát takový hrnec do pořádku, ale jen některé z nich jsou účinné, zejména solný patent.
Způsoby, jak uklidit připálený hrnec
O hrnec se bohužel snadno spálíte a je těžké ho uvést do původního stavu. Někdy se stane, že díky mléku, polévce nebo omáčce vypadá hrnec nevzhledně, a to lze jen těžko změnit jednoduchým umytím. To však neznamená, že už není použitelný.
Existuje mnoho prostředků na čištění takové pánve zakoupených v obchodě, ale nemá smysl zbytečně utrácet peníze, když existují i domácí způsoby, jejichž ingredience má většina z nás v kuchyni.
Jak vyčistit připálený hrnec?
Existuje mnoho způsobů, jak vyčistit připálený hrnec. Jedním z nich je patentovaná jedlá soda, jejíž využití je nespočetné. Je to přírodní čisticí prostředek a měl by si snadno poradit s připáleným hrncem. Chcete-li jej vyčistit, smíchejte vodu s jedlou sodou a několik minut ji povařte. Poté vydrhněte připálenou vrstvu, která by měla jít hladce dolů.
Dalším způsobem je použití kyseliny citronové, která se o problém také bez problémů postará. Na dno připálené pánve nasypte několik lžiček kyseliny citronové. Po 5 minutách ji zalijte horkou vodou a přiveďte k varu. Po 10 minutách stáhněte hrnec z ohně a nechte vychladnout. Zhnědlá vrstva by měla jemně zmizet.
Trik se solí na připálený hrnec
Sůl je také zajímavá a velmi účinná metoda. Je však důležité si uvědomit, že bude fungovat pouze v případě, že je dno hrnce připálené. Dno pánve posypte silnou vrstvou soli. Nechte ji takto několik hodin působit. Po uplynutí této doby hrnec vypláchněte velkým množstvím vody. V případě potřeby můžete hrnec otřít houbou nebo hadříkem.
Existuje mnoho dalších způsobů řešení tohoto problému, například použití koly nebo octa. Všechny mají své výhody i nevýhody, ale hlavně – jsou účinné.