Topinambur: zimní hlíza s vysokým obsahem vlákniny – sbírejte a vychutnávejte již v únoru

Topinambur: zimní hlíza s vysokým obsahem vlákniny - sbírejte a vychutnávejte již v únoru

Topinambur je všestranně využitelná rostlina pocházející z Mexika, jejíž jméno pochází od domorodého národa Tupinamba. V létě zaujme svými zářivými barvami, zatímco jeho hlízy bohaté na živiny lze sklízet na podzim a v zimě – zejména v únoru. Díky vysokému obsahu vlákniny (12,5-15 g na 100 g) topinambur podporuje trávení a je ideální pro zdravou výživu, i když by se měl jíst s mírou.

Hlíza topinamburu ve stravě

Rostlina patří do čeledi sedmikráskovitých, má krásné žluté trubkovité květy obklopené prstencem žlutých paprskovitých kvítků a patří do rodu slunečnice. Jedná se o tzv. krátkodenní rostlinu, což znamená, že kvete, až když se dny opět zkrátí (obvykle od srpna). Existuje asi 70 druhů topinamburů. Hlízy jsou růžové, nažloutlé, bílé nebo hnědé, malé nebo velmi velké, hruškovité nebo jablkovité – podle druhu. Dužina je bílá. Rostlina byla objevena a konzumována během hladomoru. Chuť je podobná chuti artyčoků, brambor a kedluben. Zemní artyčok, zemní hruška, věčný brambor, indická hlíza jsou některé z názvů, které byly této hlíze dány. V dnešní době ji jako potravinu z velké části nahradily brambory.

Na co bych měl pamatovat při pěstování topinamburu?

Tato rostlina je velmi nenáročná. Nesnáší však přemokření. Pokud ji chcete pěstovat na zahradě, doporučujeme ji umístit do kádě nebo drátěného plotu, protože se rychle šíří jako neofyt, tj. rostlina se pohybuje! Protože topinambur kvete až v srpnu, nevytváří semena, a proto se šíří prostřednictvím hlíz. Pokud topinambur roste v blízkosti vody, mohou hlízy při povodni odplout a po zasazení do země se obnoví. Výhonek je jednoletý a na podzim odumírá.

Hlízy topinamburu vykopejte v únoru.

Rostlina může dorůst až do výšky 3 metrů. Hlízy se vykopávají v únoru až dubnu a poté se sklízejí od září do března. Jsou velmi odolné vůči mrazu a vydrží teploty až do minus 30 °C. Nejlepší je sklízet přesně tolik, kolik potřebujete. Vykopané hlízy se dlouho neskladují, rychle vysychají a začínají plesnivět. Listy opadávají, jsou velmi drsné, jako smirkový papír, a proto je zvířata nežerou. Hlízy však mají v oblibě divoká prasata, zajíci, srnci a další, takže v místech, kde roste tobinambur, klesá počet pytláků. Jedna rostlina může dát až 30 hlíz, takže bohatá úroda je zaručena.Topinambur: zimní hlíza s vysokým obsahem vlákniny - sbírejte a vychutnávejte již v únoru

Složení hlíz topinamburu

Artyčoky obsahují vitaminy, minerální látky a také vlákninu inulin a oligofruktózu. Jsou potěšením pro střevní bakterie! Rostlinu lze také usušit a zpracovat na pelety, velmi dobře hoří; někde se používají i jako bioplyn. Topinambury mají vysokou energetickou hodnotu. Existuje mnoho dobrých receptů, hlízy se mohou jíst syrové nebo vařené, nemusí se loupat. Upozornění: je třeba používat pomalu, protože hlízy mají vysoký potenciál nadýmání! Velmi oblíbená je také topinamburová pálenka.

Jak připravit topinambury?

Budete potřebovat:

  • asi 500 g hlíz topinamburů.
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • větvičky rozmarýnu, čerstvé

Hlízy můžete jemně oloupat, ale není to nutné, a poté je nakrájet na plátky. Rozmarýnové jehličky nasekejte najemno. Nyní můžete hlízy smíchat s rozmarýnem na plechu, posypat solí a pepřem a pokapat olivovým olejem. Pečte asi 20 minut při 200 stupních (v závislosti na vaší troubě). Chutnají křupavě, podobně jako chipsy, a hodí se ke všemu, včetně brambor. Pokud jste topinambury ještě nikdy nejedli, začněte s malým množstvím (asi 50 g na osobu a den).

Topinambur: zimní hlíza s vysokým obsahem vlákniny - sbírejte a vychutnávejte již v únoru

Přejít nahoru