Jíte rádi banány? Zjistili jsme, jaký vliv mají na vaše tělo, pokud toto ovoce jíte pravidelně.
Banán je jedním z nejběžnějších druhů ovoce v České republice. Pochází z jihovýchodní Asie a do Evropy a Jižní Ameriky byl dovezen již v 15. století. Je jednou z nejstarších kulturních rostlin na světě a pěstuje se a vyváží především v Jižní Americe.
Banán roste jako keř a botanicky se řadí mezi bobule, protože se vyvíjí z vaječníku. Výraz banán pochází z arabštiny a znamená „prst“.
Existují tyto odrůdy banánů
- Ovocný banán: Žlutý ovocný banán je oblíbený zejména v Evropě: může se jíst čerstvý a obsahuje škrob, cukr, vitaminy a sacharidy.
- Kulinářský banán: Kromě žlutého ovocného banánu existuje také téměř černý kulinářský banán, který se používá jako základní potravina především v Asii a Jižní Americe. V syrovém stavu není stravitelný, proto se vaří, smaží, peče nebo frituje.
- Textilní banán: Textilní banán se naproti tomu pěstuje hlavně pro své vlákno.
Listy banánu se používají jako krmivo pro zvířata a na střešní krytiny, zatímco květy se v Indii vaří a jedí jako zelenina.
Banán: co je uvnitř
100 gramů banánu obsahuje v průměru
- 22 g sacharidů
- 0,2 g tuku
- 2,0 g vlákniny
- 30 mg hořčíku
- 12 mg vitaminu C
- 7 mg vápníku
- 1 mg sodíku
- 0,2 mg zinku
Na co jsou banány dobré
- Banán je energeticky bohaté ovoce s průměrným obsahem kalorií 88-95 kilokalorií na 100 gramů. Díky rychle stravitelným cukrům rychle dodává tělu energii, proto je velmi oblíbený mezi sportovci.
- Má také vysoký obsah draslíku a nízký obsah soli, což může pomoci při vysokém krevním tlaku.
- Banán je bohatý na vlákninu, která podporuje střevní flóru a může pomoci při zácpě i průjmu.
- Čím je banán zralejší, tím více cukru a méně škrobu obsahuje.
- Banány navíc dokáží vyrovnávat kyselou hladinu pH v žaludku, a tím předcházet pálení žáhy a žaludečním vředům.
- Konzumace banánů může také vyvolat pocit uspokojení, protože obsahují tryptofan, který se v těle přeměňuje na serotonin. Serotonin je známý jako hormon štěstí a hraje roli při zdravém spánku.
- Banány obsahují také vitamin B6, který reguluje hladinu cukru v krvi.
- Ženám trpícím PMS může konzumace banánů zlepšit náladu.
- Vlákna uvnitř banánu, známá jako floém, dodávají plodu při jeho růstu živiny a vodu.
Tip: Tato vlákna je vhodné jíst, protože stále obsahují mnoho živin.
Správné skladování banánů:
Doporučuje se zavěšovat banány na háček namísto jejich skládání na plocho – vydrží tak déle čerstvé. Banány by se neměly skladovat v lednici, protože špatně snášejí chlad.
Je také známo, že proces zrání banánů urychlují jablka. Pokud tedy chcete banány uchovat ještě několik dní, je lepší je od jablek oddělit.
Banány ze supermarketu: na co si dát pozor
V supermarketu si můžete vybrat z různých druhů banánů: konvenční, bio a Fairtrade banány. Konvenční banány jsou ošetřeny škodlivou látkou thiabendazolem, která se může dostat do dužiny. Chcete-li jíst banány, které škodlivé látky neobsahují, doporučujeme vybírat si organické odrůdy.
V zemích, kde se banány pěstují, jsou mzdy velmi nízké a dělníci musí pracovat až 15 hodin denně. Jsou také vystaveni působení chemických látek, které mohou mít zdravotní následky. Označení Fairtrade znamená, že při produkci byla splněna určitá sociální, ekonomická a environmentální kritéria.