Mikrovlnná trouba může naše houbičky dezinfikovat, ale také je může zapálit.
Hygiena v kuchyni nás může zachránit před zdravotními problémy. Kuchyně je místem, kam se mohou dostat mikroorganismy, z nichž některé mohou způsobit infekce.
Proto je udržování čistoty v kuchyni velmi důležité, ale někdy se v řešení tohoto problému skrývá stejná hrozba. V našich kuchyních.
utěrky a hadry, které používáme k úklidu, se mohou skrývat nové mikroorganismy, které snižují účinnost úklidu.
Abychom se tomuto problému vyhnuli, je vhodné tyto čisticí prostředky pravidelně měnit, například houbičky, které používáme na mytí nádobí. To je nepochybně nejlepší způsob, jak zajistit dokonalou dezinfekci, ale pravděpodobně z důvodu šetření nebo nedbalosti prodlužujeme životnost těchto předmětů více, než je nutné.
Proto je užitečné vědět, jak zabránit množení bakterií na houbičkách a dalších podobných předmětech. V mnoha domácnostech se k dezinfekci utěrek a hadříků používají čisticí prostředky, jako je bělidlo. Přestože je toto řešení obecně účinné, musíme dávat pozor, abychom se vyhnuli případnému smíchání čisticích prostředků, což může znamenat další rizika.
V případě houbiček existuje alternativa: sterilizovat je teplem: Namočte houbičky a vložte je na jednu minutu do mikrovlnné trouby. Trik s mikrovlnnou troubou „ je účinný při ničení některých patogenů, ale je třeba mít na paměti několik aspektů, aby tento trik nepřinesl více rizik než výhod.
První otázkou, kterou je třeba si položit, je, zda má nějaký přínos? Odpověď zní ano, zahřátí houby v mikrovlnné troubě může zabít některé mikroorganismy, které se v ní množí, a činí tak poměrně účinně.
Ve studii provedené vědci z Floridské univerzity a publikované v časopise Journal of Environmental Health v roce 2006 byla tato metoda testována. Tým ponořil houbu do vody kontaminované různými patogeny, včetně bakterií, virů a parazitických organismů. Zjistili, že po dvou minutách provozu na plný výkon jich bylo 99 % usmrceno.
Následné studie tuto analýzu potvrdily. Například studie z roku 2009 publikovaná v časopise Food Control zjistila, že jedna minuta působení mikrovlnné trouby vedla k většímu snížení počtu patogenů na houbičkách než chemická dezinfekce.
Dvojsečná zbraň
Mikrovlnný ohřev může být účinným způsobem inaktivace skrytých patogenů na našich houbičkách, ale představuje také závažný riziko, které může být odstrašující: požár.
Houbičky ohřívané v mikrovlnné troubě se mohou vznítit. Nejenže by nám to zabránilo dosáhnout našeho cíle prodloužit životnost předmětu, ale mohlo by to také představovat značné riziko, pokud by se oheň rozšířil. Proto ti, kdo navrhují používat mikrovlnnou troubu jako dezinfekční prostředek, zdůrazňují, že je třeba dodržovat určitá bezpečnostní opatření:
Za prvé, neměly by se používat houbičky s kovovými příchytkami. Za druhé, houbička by měla být před vložením do mikrovlnné trouby dobře namočená. Zatřetí je třeba mít na paměti, že k dosažení cíle by měla stačit jedna minuta při maximálním výkonu a v žádném případě byste neměli mikrovlnnou troubu držet zapnutou déle než dvě minuty. Nakonec je nejlepší nechat houbičku před vyjmutím vychladnout, ale ne kvůli riziku požáru, ale aby nedošlo k popálení.
Pokud se chceme vyhnout riziku, že se nám houbička spálí, existují i jiné alternativy. Již jsme se zmínili o možnosti čistit je chemickým dezinfekčním prostředkem, například bělidlem (chlornanem sodným) v roztoku ve vodě. Studie z roku 2009 publikovaná v časopise Food Control poukázala na další účinnou alternativu: mytí houbiček v myčce nádobí (pokud ji samozřejmě máte). Podle studie může být tato metoda stejně účinná jako mikrovlnná trouba a účinnější než používání chemických dezinfekčních prostředků, které se nacházejí v našich domácnostech.